9. veljače 2021.

SVJEDOČANSTVO  O  BL.  KARLU  ACUTISU

Za bl. Karla Acutisa čula sam sasvim slučajno, od jednog prijatelja koji je komentirao kako i programeri imaju svojeg zaštitnika. Iznenadila sam se kad sam čula kako je riječ o mladiću od 15 godina, te sam se pitala je li netko tako mlad mogao tako razumijeti kompleksnije programiranje. Kad sam došla kući, pronašla sam na webu kako postoji knjiga „Karlo Acutis – cyber svetac“ te sam ju naručila. Jedva sam čekala da mi stigne želeći saznati što je toliko posebno kod bl. Karla Acutisa. S tom knjigom počelo je moje prijateljstvo s bl. Karlom.

Ono što me se osobito dojmilo kod bl. Karla bila je njegova neusiljenost u vjeri i mirnoća s kojom se nosio sa životom, te njegovo prijateljevanje s euharistijskim Isusom. Doista sam doživjela da mi taj petnaestogodišnjak ima što reći, da njegova vjera odgaja, te da je njegov duhovni put itekako zanimljiv. A posebno me dodirnulo to što je 2 godine mlađi od mene (on je 1991. godište, a ja 1989.). Dakle, skoro mi je vršnjak. Kako se pokušavam prekvalificirati za backend programera, i u struci nalazim zagovornika u njemu. I da, stvarno je jedan računalni programer o njemu rekao da se toliko razumio u programiranje da je ostao bez riječi, začuđen kako dječak te dobi može razgovarati o računalu sa stručnošću računalnih profesionalaca.

Karlo je živio život u punini, skladno je usklađivao pojedine aspekte svog života, ali je kroz sve pronosio vjeru. Time je i nama primjer da u svetosti rastemo u svakom pojedinom aspektu života (a ne samo u religioznom). Dojmila me se njegova ljubav prema ljudima, mirnoća s kojom ih je susretao, pogled okrenut prema drugima, njegova srdačnost. Njegov postulator Nicola Gori rekao je o njemu: „Mnogi od onih koji su upoznali Karla kažu da je kao rijetko tko znao savršeno i skladno ujednačiti svoj unutarnji život, hranjen svakodnevnom pričešću, sa svojom urođenom druželjubivosti i golemom životnom radošću“. Bio je praktični vjernik, ali nije bio „bogomoljac“. Time uvelike može pomoći mladima koji nakon obraćenja forsiraju samo religioznost, a ne napreduju u svakom aspektu života. I meni samoj puno pomaže što je bl. Karlo uspio tako dobro usklađivati aspekte života, bez forsiranja sebe.

U bl. Karlu našla sam velikog prijatelja, pa sam počela izrađivati sličice s njegovim mislima, te oformila Viber grupu Karlovih štovatelja. Čak mi je jednom došao i u snu te rekao kako će mi pomoći stići u nebo. Radujem se tome.

Snježana Mijošević, prof. Osijek