9. rujna 2022.

MEĐUNARODNA IZLOŽBA „EUHARISTIJSKA ČUDA DILJEM SVIJETA“ BL. KARLA ACUTISA U GRAČANIMA

Bl. Karlo Acutis je prvi milenijalac proglašen blaženim. Rođen je 3. svibnja 1991. u Londonu, a preminuo je u dobi od 15 godina (12. listopada 2006.) od leukemije u Monzi.

Središte života tog talijanskog mladića bila je Euharistija. „Uvijek biti povezan s Isusom to je moj životni plan. Na nebu nas iščekuju od pamtivijeka. Bivajući pred euharistijskim Kristom postajemo sveti. Euharistija je moja autocesta prema nebu. Krunica – najkraće ljestve do neba. Ljudi se toliko brinu o ljepoti svojega tijela, umjesto da se brinu o ljepoti svoje duše. Tuga je pogled okrenut prema sebi, sreća je pogled okrenut prema Bogu“, mislio je bl. Karlo.

U ljubavi prema Euharistiji blaženik se bio zainteresirao za euharistijska čuda te je osmislio i izradio izložbu o njima.

Izložba je dosad prikazana u tisućama župa i sveučilišta diljem svijeta.

U organizaciji Župe sv. Mihaela u zagrebačkim Gračanima, na inicijativu Marije Boras izložba je prevedena na hrvatski jezik, omogućivši tako da po prvi put bude postavljena u Hrvatskoj. Izložba je otvorena 30. travnja u privremenom bogoslužnom prostoru u Gračanima, iza župne crkve sv. Mihalja koja se obnavlja nakon potresa.

Otvorenjem izložbe župa Gračani počela je obilježavanje svojih obljetnica. Naime, tijekom narednih godinu dana proslavit će ovogodišnju 400. obljetnicu prvog sigurnog spomena crkve i 40. obljetnicu osnutka župe iduće godine. Na otvorenju izložbe župnik fra Marin Matančić, TOR, rekao je da je prisutnost Presvete Euharistije u svetohraništu u župnoj crkvi bila i ostala jamac njezine opstojnosti župe svih tih stoljeća.

Objasnio je da je hrvatsko izdanje izložbe po izvornom modelu iz Italije u kojoj je brigu o izložbi preuzela Karlova majka Antonija, koja je osnovala i udrugu bl. Karla Acutisa.

Najavio je da su u župi Gračani u tijeku pripreme za osnivanje udruge koja će brinuti o upravljanju i organizaciji izložbe diljem Hrvatske, s temeljnim ciljem nove evangelizacije i duhovne obnove hrvatskog naroda Euharistijom – tim uzvišenim darovanim otajstvom za život vječni.

Don Josip Radić koji je predslavio misu uz otvorenje izložbe u homiliji je pojasnio smisao čuda u povijesti. Kazao je da vjera ne počiva na čudima nego na riječi Sina Božjega Isusa Krista, a da su sama čuda čudesne božanske intervencije kojima je cilj potvrditi vjeru u stvarnu prisutnost Tijela i Krvi Gospodinove u Euharistiji.

Nadalje je iznio primjere dva euharistijska čuda – u Sieni 1730. godine ukradene su hostije, a do dan-danas ostale su sačuvane kao da su tek svježe ispečene; te u Lancianu između 725. i 750. godine, kada je jedan svećenik monah iz reda sv. Bazilija posumnjao u stvarnu prisutnost tijela i krvi Gospodinove pod prilikama kruha i vina.

Kruh i vino pretvorili su se u meso i krv što se može i danas vidjeti. Detaljnim znanstvenim analizama uzimajući uzorak hostije, došlo se do otkrića da je u hostiji pravo ljudsko tijelo i krv, srčanih mišićnih stanica, AB krvne grupe, te da su prisutna bijela krvna zrnca koja upućuju da je to tijelo, odnosno srce u trpećem stanju.

Na otvorenju je sudjelovao i isusovac o. Božidar Nagy koji je 2005. godine sudjelovao na prvoj izložbi u Rimu. Tom prilikom predložio je Karlovoj majci Antoniji, ne znajući tko je ona i tko je autor izložbe, da se među čuda uvrsti i ono u Ludbregu.

Inicijatorica dolaska izložbe u Hrvatsku Marija Boras rekla je da je euharistijska čuda otkrila na mrežnoj stranici bl. Karla Acutisa. Pritom se upitala: „Zašto si Isuse učinio tolika čuda, što nam time želiš reći?“

„I odgovor je bio jasan: ‚Isus želi zaista probuditi našu vjeru, On je zaista živ u kruhu i vinu i  želi da svu snagu za život crpimo iz Euharistije. On želi da radimo ono što je blaženi Karlo radio, da odlazimo pred svetohranište i stojeći pred Euharistijskim Isusom postajemo sveti‘“, posvjedočila je.

Međunarodna izložba „Euharistijska čuda diljem svijeta“ može se razgledati u Gračanima od 9:30 do 19 sati do 17. svibnja kada će krenuti na gostovanja po drugim hrvatskim župama.

(izvor: IKA)