9. rujna 2022.

IZLOŽBA EUHARISTIJSKIH ČUDA U LUDBREGU

“Euharistijska čuda diljem svijeta” naziv je međunarodne izložbe bl. Karla Acutisa, prvog milenijalca proglašenog blaženim, a koja je postavljena i otvorena u nedjelju, 28. kolovoza 2022. u Ludbregu, u sklopu ovogodišnjih Dana ludbreške Svete nedjelje.

Inicijatorica ove izložbe je Marija Boras koja je, u suradnji s Javnim vjerničkim društvom „Omnia Deo“, ovu međunarodnu izložbu dovela u Hrvatsku i prevela na hrvatski jezik.

Također, zajedno s Društvom, inicirala je i izložbu u Ludbregu u zajedništvu s Turističkom zajednicom grada Ludbrega i Centrom za kulturu grada Ludbrega, a sve je dakako podržala i Župa Presvetog Trojstva u Ludbregu na čelu sa svojim novim župnicima in solidum vlč. Kristijanom Stojkom i vlč. Petrom Mlakarom.

Na otvorenju izložbe bio je prisutan i dosadašnji župnik i upravitelj Svetišta Predragocjene Krvi Kristove, mons. Josip Đurkan, a misno slavlje prije izložbe predslavio je don Josip Radić, suutemeljitelj Javnoga vjerničkog društva „Omnia Deo“.

Kako je već bilo rečeno prilikom otvaranja izložbi u Hrvatskoj, ona je dosad prikazana u tisućama župa i sveučilišta diljem svijeta. Nastala je iz ljubavi prema euharistiji mladog blaženika Karla Acutisa koji se bio zainteresirao za euharistijska čuda te je osmislio i izradio izložbu o njima. Jer središte života bl. Karla bila je upravo euharistija, o čemu je zabilježena njegova misao: Uvijek biti povezan s Isusom to je moj životni plan. Na nebu nas iščekuju od pamtivijeka. Bivajući pred euharistijskim Kristom postajemo sveti. Euharistija je moja autocesta prema nebu. Krunica – najkraće ljestve do neba. Ljudi se toliko brinu o ljepoti svojega tijela, umjesto da se brinu o ljepoti svoje duše. Tuga je pogled okrenut prema sebi, sreća je pogled okrenut prema Bogu.

Hrvatsko izdanje izložbe napravljeno je po izvornom modelu iz Italije gdje je brigu o izložbi preuzela Karlova majka Antonija. Ona je pak i osnovala udrugu bl. Karla Acutisa.

Bl. Karlo inače je rođen 3. svibnja 1991. u Londonu, a preminuo je u dobi od 15 godina (12. listopada 2006.) od leukemije u Monzi.

Nakana međunarodne izložbe „Euharistijska čuda“ jest da se u posjetiteljima dogodi vjernička preobrazba Hrvatske i duhovna obnova hrvatskog naroda.

Izložba je postavljena kapelici dvorca Batthyany, upravo ondje gdje se vjeruje da se dogodilo ludbreško euharistijsko čudo – također uvršteno u Karlovu izložbu.

(izvor: ludbreg.hr)