2009. – ODRŽAN PRVI „PUT K SUNCU“

Učenici osn. škole Oranice u Španskom Zagreb, pobjednici u likovnom prikazu života bl. Ivana Merza

U subotu, 16. svibnja 2009. u Zagrebu, u školi “Dr. Ivan Merz”, ul. Račkoga br. 4, po prvi puta je održano međunarodno natjecanje u okviru projekta PUT K SUNCU kojemu je cilj upoznavanje lika, djela i poruke blaženoga Ivana Merza, te promicanje onih vjerskih i moralnih vrijednosti koje je on živio i ostvarivao. Natjecanje je organizirala Osnovna škola „Dr. Ivana Merza“ zajedno s Udrugom “Put k Suncu” koja je utemeljena prošle godine upravo s ciljem promicanja i štovanja bl. Ivana.

Otvorenje Prvog „Puta k Suncu“. U prvom redu sjede: prof. Marija Ivanković, izaslanica hrvatskog ministra prosvjete Primorca, prof. Vjekoslav Čamber, ministar prosvjete Zapadno hercegovačke županije, č.s. Mariela Žuro, vjeroučiteljica u školi "Dr. Ivan Merz" i drugi

Na natjecanju je sudjelovalo 250 učenika osnovnih škola iz Hrvatske i Zapadne Hercegovine. Natjecanje je bilo u pet kategorija: 1. Znanje o životu bl. Ivana. 2. Literarni sastavak ili pjesma o bl. Ivanu. 3. Multimedijski računalni prikaz života i duhovnog lika bl. Ivana. 4. Likovni prikaz bl. Ivana i njegova života. 5. Sportsko natjecanje u košarci i malom nogometu.

Na početku otvorenja otpjevana je službena himna bl. Ivana Merza za koju je glazbu komponirao banjalučki biskup Franjo Komarica. Himnu je izveo dječji zbor zagrebačke župe sv. Petra pod ravnanjem prof. Nikoline Pinko.

Sve nazočne pozdravlja ministar prosvjete Zapadno-hercegovačke županije Vjekoslav Čamber.

Nakon otpjevane himne, sve je sudionike u ime škole bl. Ivana Merza pozdravila zamjenica ravnatelja, prof. Mirela Bukač i prof. Lana Špiljak, glavni koordinator cijele manifestacije. Slijedio je pozdrav ministra prosvjete Zapadno-hercegovačke županije prof. Vjekoslava Čambera koji je dopratio ekipu učenika osn. škole Biograci-Široki Brijeg na natjecanje. Potom je sve nazočne pozdravila prof. Marija Ivanković u ime hrvatskog Ministarstva prosvjete i samoga ministra D. Primorca. Postulator o. Božidar Nagy u svome je kratkom govoru naglasio važnost i smisao cijele manifestacije koja se održava po prvi puta, te je zahvalio sponzorima i dobrotvorima koji su financijski omogućili održavanje ove manifestacije; posebno se javno zahvalio banjalučkoj obitelji Buljan iz Australije koji su, doznavši za ovaj projekt, bili samoinicijativno prvi njegovi sponzori. Nakon pozdrava slijedio je kraći glazbeno-kulturni program u kojem su uz ostalo bile čitane misli bl. Ivana Merza.

Natjecanje u košarki.

Svi su sudionici natjecanja dobili na poklon majice na kojima su bili otisnuti podaci i datum manifestacije. Na završetku natjecanja pobjednicima su dodijeljene nagrade: pehari, medalje (zlatne, srebrne, brončane), te pohvalnice i zahvalnice. U nogometu je prvo mjesto zauzela ekipa iz Hercegovine, iz osnovne škole Biograci. U likovnom natjecanju pobijedili su učenici osnovne škole Oranice-Špansko. Detaljan prikaz svih sudionika i pobjednika u raznim kategorijama bit će objavljeni na web stranici bl. Ivana Merza.

Pobjednička ekipa u nogometu iz Biograca, Hercegovina s medaljama i diplomama

I organizatori i sudionici ove manifestacije, kojoj je krajnji cilj bilo upoznavanje bl. Ivana Merza i usvajanje vrijednosti koje je on živio i promicao, bili su veoma zadovoljni uspjehom ovoga natjecanja i cijele manifestacije, koja se održala po prvi put. Ovaj natjecateljski projekt organizirat će se od sada svake godine.

Predaja pehara pobjedničkoj ekipi osn. škole Biograci iz Hercegovine.

Naslov za ovaj projekt uzet je iz poznate izreke kojom je mladež nakon smrti bl. Ivana Merza sažela cijeli njegov život i poslanje u ovim riječima: „Hvala ti, orle Kristov, što si nam pokazao Put k Suncu“ tj. put k Isusu Kristu, suncu našega života.

Mjesto u prostoriji (učionica br. 8, prvi kat) gdje je umro bl. Ivan Merz za ovu prigodu posebno je bilo uređeno i označeno cvijećem i svijećama

Škola koja je organizirala natjecanje dobila je ime po bl. Ivanu Merzu jer je u toj zgradi bila bolnica u kojoj je bl. Ivan proveo posljednja dva tjedna svoga zemaljskoga života i gdje je i umro 10. V. 1928. Prostorija i mjesto gdje je bio njegov bolnički krevet obilježeni su na poseban način.

SUDIONICI I POBJEDNICI

ŠKOLE KOJE SU SE NATJECALE:

 1. OŠ ” DR . Ivan Merz” – Zagreb
 2. OŠ ” Biograci” – Široki Brijeg – BIH
 3. OŠ ” Luka” – Sesvete
 4. OŠ ” Gramice” – Špansko – Zagreb
 5. OŠ ” Komarevo” – Sisak
 6. OŠ ” Medvedgrad” –Zagreb
 7. OŠ ” Matka Laginje” – Zagreb
 8. OŠ ” Grigor Vitez” – Zagreb
 9. Uršulike – Rovinj
 10. OŠ ” Gušće – Topolovac” – Zagreb
 11. OŠ ”V. Holjevca” – Zagreb

POBJEDNICI:

NOGOMET

 1. mjesto: OŠ ”Biograci”- Širok Brijeg – BIH
 2. mjesto: OŠ ” Luka” – Sesvete
 3. mjesto: OŠ ”Grigor Vitez” – Zagreb

KOŠARKA

 1. mjesto: OŠ ” Luka” – Sesvete
 2. mjesto: OŠ ” Medvedgrad” – Zagreb
 3. mjesto: OŠ ” Matka Laginje” – Zagreb

INFORMATIKA Power Point:

 1. mjesto: OŠ ” Dr. Ivan Merz” – učenici: Marin Begović i Domagoj Plušćec
 2. mjesto: OŠ ” Budaševo – Toplovac”
 3. mjesto: OŠ ” Holjevac”

Jedan od izloženih dječjih likovnih prikaza bl. Ivana Merza

LIKOVNA KULTURA:

 1. mjesto: OŠ ” Oranice” – Špansko – 1c – mentor – M.Podnar
 2. mjesto: OŠ ” Budaševo – Toplovac”
 3. mjesto: OŠ ” Dr . Ivan Merz” – Klara Jelić – Balta – mentor – prof . Lahorka Rozć

HRVATSKI JEZIK:

 1. mjesto: OŠ ” Budaševo – Toplovac”
 2. mjesto: OŠ ” Oranice” – Špansko – 1c – mentor : Morana Podnar
 3. mjesto: OŠ ” Uršulinke” – Rovinj

VJERONAUK:

 1. mjesto: OŠ ” Luka” – Zagreb
 2. mjesto: OŠ ” Komarevo” – Sisak
 3. mjesto: OŠ ” Grigor Vitez” – Zagreb

UZVANICI i GOSTI:

 • Ministar prosvjete Zapadno-hercegovačke županije u BiH prof. Vjekoslav Čamber sa četiri bliska suradnika
 • Predstavnica Hrvatskog ministarstva prosvjete – Gđa. Marija Janković
 • č. s. Marijela Ana Žuro – predstavnica župe Srca Isusova
 • pater Božidar Nagy – predstavnik Postulature Ivana Merza i idejni začetnik
 • gđa Mirela Bukač – predstavnica škole
 • Lana Špiljak – Fruk –predstavnica udruge ” PUT K SUNCU” – glavni organizator

GOSTI IZVOĐAČI:

 • Zbor crkve sv. Petra -2 pjesme
 • Mali zbor ”OŠ . Dr . Ivan Merz” – 2 pjesme – voditelj: Ivan Petranović
 • Recitatori – ”OŠ .Dr. Ivan Merz” – mentor: prof. Mladen Vojvodić

FOTOALBUM