ODRŽAN ŠESTI „PUT K SUNCU“

11. svibnja 2015.

PKS-Sport-1

U subotu 9. svibnja 2015., dan uoči blagdana bl. Ivana, u zagrebačkoj OŠ „Dr. Ivan Merz” održano je 6. natjecanje „Put k Suncu“, natjecateljski projekt za upoznavanje lika i djela bl. Ivana Merza i humanih vrijednosti koje je promicao. Program je započeo himnom natjecanja „Hvala ti, Orle Kristov” koji se razlijegao školskim dvorištem na divnom, toplom proljetnom danu. U ime OŠ „Dr. Ivan Merz” mlade je natjecatelje, njihove mentore i sve nazočne pozdravio ravnatelj škole, gospodin Zvonko Piljek, prof. Postulator dr. Božidar Nagy u svome je pozdravnom govoru naglasio važnost i smisao cijele manifestacije.


Natjecanje je održano u 5 kategorija: natjecanje u znanju, literarno natjecanje, računalno natjecanje, likovno natjecanje i sportsko natjecanje.
U sportskom dijelu natjecanja u košarci pobijedile su muška i ženska ekipa, svaka na svome području, iz OŠ Remete pod vodstvom profesora Ivana Hercigonje.
Tema likovnog dijela natjecanja bila su mjesta gdje je živio i kuće u kojima je stanovao bl. Ivan Merz. U učionici br. 8 gdje je blaženi Ivan Merz umro na glasu svetosti, budući da je ova škola bila prije bolnica, nakon što smo se pomolili otvorena je izložba dječjih likovnih radova posvećena Blaženiku. Ppostulator je proglasio nagrađene i pohvaljene na izložbi. Mag. art. Lahorka Rožić, akademska slikarica i prof. Likovne kulture, likovno-kritičkim osvrtom provela je nazočne izložbom objasnivši im nagrade.

 

Prva-nagrada-Pula
Prvo mjesto osvojila je OŠ „Monte Zaro” iz Pule. Učenici koji su sudjelovali u izradi rada jestu: Mihovil Smoljan i Nicole Zelenović, 7. a, Leo Kocijan, 7. b, Ana Družeta i Matea Nikolić, 6. b. Likovno nadahnuti mjestima u kojima je obitavao bl. Ivan izradili su originalni plakat na privlačnoj crvenoj podlozi.

Druga-nagrada-2

Marko i Danijel Balaško, dvojica braće blizanaca, učenika 5. a razreda zagrebačke OŠ „Dr. Ivan Merz” nacrtali su plakat s mjestima gdje je živio i kućama u kojima je stanovao bl. Ivan Merz. Zaintrigirao ih je ratni period Dnevnika bl. Ivana Merza. Istraživali su i otkrivali što je mladi Ivan provodeći tri godine u Prvom svjetskom ratu od 1. ožujka 1916. do 30. studenog 1918. tijekom boravka u Austriji, Sloveniji i sjevernoj Italiji zapisivao. Uklopili su u plakat citate njima najzanimljivijih rečenica iz ratnog dijela Dnevnika navevši nadnevak i mjesto. Izrazili su duhovnost koja zrači iz ovog plakata. Spojili su spiritualno s tvarnim. Cijeli rad odiše geometrijskim redom i urednošću. Stručni ocjenjivački sud im je dodijelio 2. nagradu.
Treću nagradu osvojili su učenici 5. a razreda: Niko Žužul, Nikola Matinec Slako, Claudio Mateša, Natalija Kovač, David Glezer, Magdalena Dragić, Tomislav Dragičević, Blaž Šimunović i Ante Zovko iz zagrebačke OŠ Ivana Gundulića. Oni su likovno izrazili doživljaj Bazilike Srca Isusovog u Palmotićevoj 33, kamo je bl. Ivan svakodnevno dolazio na svetu misu i pričest u jutarnjim satima, i gdje se nalazi grob bl. Ivana kamo je prenesen s Mirogoja. Svoj su rad izradili slikarskom tehnikom mozaika kontrastom boje prema boji. Uvlači nas da otkrijemo ljepotu sitnih raznobojnih trganih kolaž papirića složenih u jedinstvenu cjelinu.

Rezultate dječje kreativnosti mogu se naći i na ovoj web stranici:
http://akademija-art.hr/art/izlobe/32738-put-k-suncu-uz-blagdan-blazenog-ivana-merza