3. studenoga 2022.

POTPUNO POSVEĆENJE BOGU DANICE ŠIROLE

        U spisima Danice Širole koji su nam ostali sačuvani, nalaze se i dva dragocjena lista–svjedočanstva njezina potpunog posvećenja Bogu. Prvi spis je njezino potpuno prikazanje Isusu i odluka da mu se posve posveti. Napisala ga je 1919. g. Drugi spis je daleko važniji i ozbiljniji a ima oblik zavjeta. Formulu zavjeta Danica je načinila po uzoru na isusovačke zavjete, a malo dalje navodi i molitvu sv. Ignacija Loyolskog koju je učinila svojom „Primi Gospodine…“. Očito je da su joj tako sugerirali njezini duhovnici isusovci.  Ovaj zavjet Danica je učinila 3. 6. 1920. g. na blagdan Tijelova i to je njezino definitivno predanje i posvećenju Isusu Kristu. Istina, nije ga mogla ostvariti kako je željela, u samostanskom životu, ali ga je nastavila vjerno živjeti u svijetu u svome zvanju kao učiteljica sve do svoje svetačke smrti. Donosimo oba ova njezina teksta koji su temelj njezine svetosti.

Prikazanje Bogu Danice Širole

Isuse, evo me danas, da se sva Tebi posvetim. Hoću i želim da umrem za svijet, a živim samo Tebi. Hoću da ovo moje srce, koje već davno poklonih Tebi, ponovno stavim pod okrilje Tvoje, da ono samo za Tebe bije i samo Tebe ljubi. Ostavljam svijet, Isuse, i odričem se svih njegovih slasti, samo da mogu Tebi bolje služiti, jer hoću da budem Tvoja, samo Tvoja i uvijek Tvoja.

Ali je srce i tijelo slabo, Gospodine, zato molim, vruće molim uništi u meni sve, što bi moglo biti nemilo i protivno Tebi, a usadi u srce moje vruću ljubav i raspiri u njem plamen ljubavi, da srce moje izgara od ljubavi, dok se sasma ne smiri u Tebi.

O, Isuse, daj da Te ljubim, daj da Te jako ljubim. Ne dopusti, da ikada ohladi ljubav u srcu mome, već daj, Isuse, da Te svaki dan sve više ljubim, Isuse, da Te ljubim uvijeke!  Srce čisto stvori mi, o Bože! (Ps 50,11)

18. VI. 1919.                                                                                   

Danica

Zavjeti Danice Širole

+!

Slava, čast, poklon i dika Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu!

Niže potpisana potvrđujem vlastoručnim potpisom svojim, da sam posve od svoje volje, prema davnoj želji srca svoga, na Tijelovo godine 1920. prije svete Pričesti, potpisala ove vječne i neopozive zavjete.

1. Zavjet vječnog djevičanstva t.j. obećala sam Isusu Zaručniku duše svoje:

a) da ljiljan nevinosti, što ga do toga časa uz pomoć Božju sačuvah netaknuta, neću povrijediti do groba svoga;

b) da se zauvijek odričem svake svojevoljne spolne naslade;

c) da se zauvijek odričem braka.

2. Zavjet da ću stupiti u samostan, čim to moje zdravstvene i obiteljske prilike dopuste. Nu time se ne obvezujem, da ću izvanredna sredstva upotrijebiti ne bih li ozdravila, nego da ću se u duhu poslušnosti pokoriti zapovijedima oca svoga.

3. Zavjet harne odanosti prema Sv. Rimskoj Stolici t.j. da ću kao prava kćerka sv. majke Crkve Rimo-katoličke vazda i u svemu prigrliti mnijenje Sv. Oca pape. Polažuć ove svete vječne i neopozive zavjete svoje poslužila sam se ovim obrascom:

Svemogući, vječni Bože, ja Danica Širola, premda sasvim nevrijedna lica Tvojega Božanskoga, uzdajući se ipak u dobrotu i milosrđe Tvoje, te ponukana željom da Ti služim, zavjetujem pred presvetom Djevicom Marijom i pred cijelim nebeskim dvorom božanskom Veličanstvu Tvomu: vječno djevičanstvo; odluku, da ću, čim mi bude moguće stupiti u samostan; te harnu odanost prema Sv. Rimskoj Stolici. Molim dakle smjerno, neizmjernu dobrotu i blagost Tvoju, za krv Isusa Krista za me prolivenu, da se dostojiš ove zavjete moje kao miomirisnu žrtvu paljenicu primiti, te kao što si dao da ovo zaželim i prikažem, tako daj i obilatu milost da to izvršim. Amen!“

Potaknuta neizmjernom ljubavi Isusa Zaručnika duše moje, koji nam se sav daje u Presvetom oltarskom Sakramentu, predala sam se i ja danas posvema Isusu, posvetivši mu nakon svete Pričesti dušu i tijelo svoje, sve sposobnosti svoje, život i smrt svoju. Kod toga poslužila sam se ovim molitvama:

1. Primi Gospodine, svu slobodu moju! Uzmi pamet, razum, volju, sve si mi to Ti udijelio. Ja Ti sve vraćam i predajem, da njime upravljaš posve po volji svojoj. Samo ljubav i milost mi svoju podaj, pa sam dosta bogata, nit išta više ne tražim.

2. Gospodine Bože moj! Već sada spremna i draga srca iz ruke Tvoje primam svaku vrst smrti, koja Tebi bude po volji i to sa svim njezinim tjeskobama mukama i bolima!  (Potpuni oprost za čas smrti: Pia X., 9. III. 1904.)

U Zagrebu na Tijelovo, 3. lipnja 1920.

Danica Širola

Dodaci iz spisa Danice Širole

Volim put, koji je trnovit,
volim, kad osjećam oštre ubode trnja,
jer se tada osjećam sigurnija i Bogu bliže.

Danica Širola 1920. 

Volim majku – al’ Isusa više,
Volim oca – al’ Isusa više,
Volim seje – al’ Isusa više,
olim braću – al’ Isusa više,

Sve ja volim,
Sve ja volim,
Al’ Isusa od svih više!

+ + +

Izabrana misao iz spisa Danice Širole
koja je uklesana na spomen ploči na njezinu grobu:

„HTJELA BIH SE POPETI NA VISOKU GORU
DA DOVIKNEM CIJELOM SVIJETU
KOLIKA JE LJUBAV SRCA ISUSOVA !“