Put k Suncu 2014. godina

28. siječnja 2021.

V. “Put k Suncu”

GALERIJA FOTOGRAFIJA

LITERARNI RADOVI UČENIKA

POPIS NAGRAĐENIH UČENIKA

Ovogodišnji peti po redu natjecateljski projekt „Put k Suncu“ održan je na sam blagdan bl. Ivana Merza 10. svibnja u prostorijama OŠ „Dr. Ivana Merza“ u Zagrebu. U zgradi škole u ulici Franje Račkog bila je nekada bolnica u kojoj je 10. svibnja 1928. godine preminuo bl. Ivan Merz. U prostoriji na prvom katu obilježeno je mjesto sa slikom cvijećem i upaljenim svijećama gdje je bio Ivanov bolnički krevet na kojem je završio ovozemaljski život.

Svi su se sudionici okupili u 9 sati na školskom igralištu iza škole, gdje su se sudionici natjecatelji, njih oko 90 iz deset prijavljenih osnovnih škola, zajedno sa svojim voditeljima poredali u vrstu. Na samom početku svi zajedno su otpjevali himnu Puta k Suncu Hvala ti Orle Kristov kza koju je riječi i glazbu napisao Don Ivo Šutalo iz Mostar. Potom su se sudionicima obratili i uputili im svoje pozdrave p. Božidar Nagy, postulator za kanonizaciju bl. Ivana Merza i gosp. Zvonko Piljek, ravnatelj OŠ „Dr. Ivana Merza“. Poslije dobrodošlice i pozdravnih govora svi sudionici, kao i ostali koji su sudjelovali u ovom projektu uputili su se u učionicu, koja je 1928. godine bila bolesnička soba u kojoj je 10. svibnja preminuo naš Blaženik. U toj sobi sudionicima se obratio p. Božidar Nagy koji je skrenuo pozornost na to zašto se baš u ovoj školi održava natjecanje. Mlade natjecatelje uozorio je na „svetost“ mjesta na kojem se trenutno nalaze. U sobi, današnjoj učionici, na mjestu gdje je bio bolesnički krevet nalazio se stol s cvijećem, slikom bl. Ivana te upaljenim svijećama. U toj svetoj prostoriji svi zajedno su molili molitvu koju je molio sv. Papa Ivan Pavao II. na beatifikaciji Ivana Merza u Banjoj Luci, 22. lipnja 2003. godine, a nakon molitve svi zajedno su zapjevali Do nebesa nek se ori. Nakon posjeta blaženikovoj bolesničkoj sobi svi sudionici su se uputili u veliku dvoranu u kojoj je postulator uz prezentaciju približio lik i djelo bl. Ivana Merza te ih tako ukratko proveo kroz njegov život od rođenja do preminuća, pa sve do beatifikacije. U svome obraćanju p. B. Nagy je spomenuo i službenicu Božju Maricu Stanković, mučenicu komunističkog režima, koja je bila kroz deset godina profesorica u ovoj školi, domaćinu susreta.

Nakon upoznavanja lika i djela bl. Ivana proglašeni su nagrađeni literarni, likovni radovi kao i prezentacije koje su pristigle za računalno natjecanje. Tema svih ovih radova na ovogodišnjem Putu k Suncu bila je: Obraćenje Ivana Merza u Prvom svjetskom ratu, koja je izabrana u povodu 100. obljetnice početka 1. svjetskog rata koji je zahvatio i mladog Ivana Merza. Natjecanje je ostvareno u korelaciji s predmetima vjeronauk, hrvatski jezik i književnost, informatika, likovna kultura i tjelesno-zdravstvena kultura. Na samo natjecanje prijavljen je veliki broj radova kako likovnih tako i literarnih i računalnih, dok je sportsko natjecanje održano turnirom u košarci za muške i ženske ekipe na igralištu OŠ „Dr. Ivana Merza“. Učenici i sudionici su na početku pripreme natjecanja a nakon što su se prijavili dobili i „Dnevnik Ivana Merza“ u pdf formatu koji je prvo i cjelovito izdanje objavljeno u suizdavaštvu Postulature za kanonizaciju bl. Ivana Merza, Filozofskog fakulteta Družbe Isusove iz Zagreba i Glasa Koncila.

U ovom izvješću donosimo pregled osvojenih prvih mjesta u svim kategorija, dok imena i prezimena ostalih nagrađenih učenika u pojedinim kategorijama mogu se vidjeti na mrežnoj stranici Puta k Suncu: www.putksuncu.hr.

U kategoriji znanja najbolje znanje pokazala je učenica Melanie Marković, OŠ „Luka“ iz Sesveta. Učenice Maja Pavliček i Valentina Popović iz OŠ „Dr. Ivan Merz“ – Zagreb osvojile su prvo mjesto u natjecanju iz likovnog. Pobjednici u računalnom natjecanju su učenici OŠ „Dr. Vinka Žganca“ iz Zagreba: Matej Bošnjak, Ivan Andrić i Martina Vidak. U literarnom natjecanju u kategoriji od 1.-4. razreda prvo mjesto osvojila je učenica OŠ „Ivan Gundulić“ iz Zagreba Leonela Krajac, a u kategoriji 5. do 8. razreda – proza – prvo mjesto je osvojila učenica Sara Vodopija iz OŠ „Ljudevita Gaja“ iz Zaprešića, dok je u kategoriji pjesništvo prvo mjesto za najbolji uradak osvojio učenik Tomislav Kezunović iz OŠ „Ljudevita Gaja“ iz Zaprešića. Svim nagrađenim učenicima postulator za kanonizaciju bl. Ivana Merza p. Nagy je uručio diplome i pohvalnice.

Na sportskom igralištu OŠ „Dr. Ivan Merz“ održavao se turnir u košarci i to u dvije kategorije za dječake i djevojčice. Na turniru koji je popraćen navijanjem i bodrenjem ekipa u obje kategorije, i muškoj i ženskoj prvo mjesto su osvojile ekipe OŠ „Remete“ iz Zagreba. Cijeli turnir je prošao u športskom i prijateljskom duhu. Po završetku košarkaškog turnira natjecateljima su uručeni pehari i pohvalnice te sličice s molitvom bl. Ivana, za osvojena mjesta na turniru.

Ovo naše druženje završilo je oko 14 sati kada se većina sudionika zajedno sa svojim voditeljima uputila posjetiti grob blaženog Ivana Merza koji se nalazi u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici.

„Hvala ti, Orle Kristov, što si nam pokazao put k Suncu“, riječi su s kojima su se mladi iz Vinkovaca oprostili od prijatelja, brata i uzora bl. Ivana Merza koji su mu na grob donijeli vijenac s vrpcom na kojoj stoji ovaj tekst. I upravo iz dijela ovog teksta naziv je projekta „Put k Suncu“ koji je organizirala po peti put Postulatura za kanonizaciju blaženog Ivana Merza i Osnovna škola „Dr. Ivan Merz“ iz Zagreba. To je projekt u kojem se učenici osnovnih škola natječu, možda bi čak bilo ispravnije reći druže te tom prilikom pokazuju stečeno znanje o bl. Ivanu, o njegovom liku, životu i djelu. Zašto smo rekli da je bolje reći druže? Upravo zato što iako se proglašavaju najbolji radovi, najbolji športski timovi, i učenici koji su pokazali najbolje znanje u poznavanju lika i djela našeg blaženika, cilj ovog projekta je približavanje mlađim naraštajima blaženog Ivana i njihovo druženje i upoznavanje.