Put k Suncu 2015. godine

23. siječnja 2021.

TEMA NATJECANJA VI. PUTA K SUNCU I MATERIJAL ZA KATEGORIJU “ZNANJE”

MJESTA GDJE JE ŽIVIO I KUĆE U KOJIMA JE STANOVAO
BL. IVAN MERZ

BANJA LUKA

Od zgrada koje su povezane s bl. Ivanom Merzom u Banjoj Luci, njegovu rodnom mjestu, danas postoji samo nekoliko za koje možemo sa sigurnošću reći da je u toj zgradi (crkvi) bl. Ivan Merz stvarno boravio duže ili kraće vrijeme. Neke zgrade su porušene. Ovdje dolje dat ćemo popis i komentar zgrada u kojima je bl. Merz boravio dok je živio u svome rodnom gradu.

Zgrade koje više ne postoje a povezane su bile s bl. Merzom

 1. Kuća u kojoj je rođen bl. Ivan Merz u Banjoj Luci danas više ne postoji. Nalazila se s desne strane nekadašnjeg željezničkog kolodvora (danas Umjetnička galerija.) Kuća je bila srušena između dva svjetska rata da bi ustupila mjesto velikoj višekatnici koja je izgrađena na njezinu mjestu.
 • Banjalučka realka – velika gimnazija koju je kroz osam godina pohađao bl. Ivan Merz. Ona je stradala u potresu 1967. i morala je biti srušena.
 • Stara banjalučka katedrala u koju je bl. Ivan Merz često dolazio na sv. misu i molio se pred kipom Majke Božje. I ona je srušena u potresu 1967. a na njezinom mjestu izgrađena je nova katedrala.

Zgrade koje i danas postoje u Banjoj Luci a povezane su s bl. Merzom

 1. Bivši željeznički kolodvor, a danas Umjetnička galerija, to je zgrada u kojoj je na prvom katu njezina desnog krila stanovala obitelj Merz od 1914. god. do preseljenja u Zagreb.
 • Župna crkva Marijina Pohođenja  u čiju Maticu krštenih je upisan bl. Ivan Merz koji je primio krštenje  2. 2. 1897. g.
 • Kuća dr. Petra Pajića u bivšoj Kolodvorskoj ulici u kojoj je stanovala obitelj Merz do preseljenja 1914. god. u novi stan u zgradi željezničkog kolodvora.
 • Samostan Trapista u koji je bl. Ivan Merz kao gimnazijalac povremeno dolazio na ispovijed i na druge svečanosti.
 • Prostor na Petrićevcu kamo je bl. Ivan dolazio na šetnju i gdje ga je potom puno godina kasnije sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženikom 22. lipnja 2003. godine.
 • Samostana sestara Predragocjene krvi u koji je bl. Ivan Merz išao u vrtić. (Trebalo bi točno odrediti koja je to bila zgrada u sklopu njihova velikog samostana).
 • Drugi i treći razred osnovne škole bl. Ivan pohađao je u Prijedoru. Stara zgrada škole i danas postoji u Prijedoru, ali više nije škola nego je prenamijenjena u druge svrhe.
 • Ovome ćemo pridodati još i kip Gospe Lurdske  pred kojim se bl. Ivan Merz često molio kao gimnazijalac. Kip je oštećen za vrijeme Domovinskog rata, mislilo se da je uništen, (bio je u ruševinama srušene crkve u Liskovici punih 19 godina) a onda je pronađen i bit će restauriran.
ZAGREB
 1. Starčevićev dom (nasuprot kolodvora) – nekadašnja Mihanovićeva ulica br. 2,  a danas Trg Ante Starčevića br. 6 – Na drugom katu te zgrade na lijevoj strani bio je stan gdje je bl. Ivan Merz stanovao sa svojim roditeljima. Danas je to Gradska knjižnica a soba koja je bila od bl. Ivana danas je čitaonica koji nosi naziv „Studijska čitaonica dr. Ivana Merza.“ U njoj je postavljena bista bl. Ivana Merza.
 • Nadbiskupska klasična gimnazija (danas Bogoslovsko sjemenište) u Zagrebu na Kaptolu 29,  kamo je bl. Ivan Merz redovno svaki dan dolazio kao profesor i predavao đacima francuski i njemački jezi što mu je bila profesija.
 • Baziliki Srca Isusova u Palmotićevoj ulici br. 33 kamo je bl. Ivan dolazio svakodnevno na sv. misu i sv. Pričest u jutarnjim satima.
 • Zgrada Djetićkog društva na Pejačevićevom trgu br. 15 (Danas Britanski trg) u kojoj je bilo sjedište Hrvatskog Orlovskog Saveza (HOS) kamo je bl. Ivan često dolazio, barem jednom tjedno na sjednice HOS-a.
 • Bolnica u ulici Račkoga br. 4 (danas je to Osnovna škola „Dr. Ivan Merz“.) U ovoj je zgradi bl. Ivan Merz proveo posljednja dva tjedna svoga života i u toj zgradi je i umro.
 • U Zagrebu je bl. Ivan Merz češće pohađao Marijina svetišta: Kamenita vrata i Remete a hodočastio je i u Mariju Bistricu.

MJESTA PO HRVATSKOJ I BIH KOJA JE POSJETIO BL. IVAN MERZ I ONDJE BORAVIO DUŽE ILI KRAĆE VRIJEME

HRVATSKA

Varaždin, Sv. Ilija kod Varaždina, Čakovec, Bjelovar, Ivanić Grad, Požega, Đakovo.

Karlovac, Opatija, Rijeka, Trsat, Lovran, Šibenik, Split, Brač, Hvar, Dubrovnik.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo, Travnik, Maslovare, Mostar

PRVI  SVJETSKI  RAT

         Bl. Ivan Merz proveo je tri godine u Prvom svjetskom ratu od 1916. do 1918. Kroz te tri godine boravio je u Austriji, Sloveniji i sjevernoj Italiji. Kroz to vrijeme vodio je svoj Dnevnik pa je kod svakoga datuma kada je pisao unosio i ime mjesta gdje se nalazio. Na temelju toga može se geografski rekonstruirati njegov boravak u pojedinim mjestima tijekom rata. Svi podaci o imenima mjesta nalaze se u njegovu Dnevniku koji je objavljen kao 4. svezak njegovih Sabranih djela. Ratni period obuhvaća datume od 1. ožujka 1916. do 30. studenog 1918. 

         Natjecatelji neka iz njegova Dnevnika, koji se može preuzeti (downlodirati) s njegove stranice u pdf formatu navedu po deset najvažnijih mjesta iz Austrije i Italija u kojima je bl. Ivan Merz boravio tijekom rata.

Uz mjesto neka navedu najzanimljiviju rečenicu koju je u tome mjestu bl. Ivan Merz zapisao u svome Dnevniku.