Put k Suncu 2019. godine

15. siječnja 2021.

X. jubilarno natjecanje
„Put k Suncu“ za upoznavanje bl. I. Merza

OBAVIJEST I POZIV NA JUBILARNO 10. NATJECANJE “PUT K SUNCU”

UPUTE ZA NATJECANJE

UPUTE I MATERIJALI ZA KATEGORIJU “ZNANJE”

LIKOVNA OSTVARENJA 10. PUTA K SUNCU

U zagrebačkoj Osnovnoj školi „Dr. Ivan Merz“ 3. svibnja 2019. g. u okviru Dana škole i blagdana bl. Ivana Merza koji se slavi 10. svibnja, održano je 10. jubilarno natjecanje „Put k Suncu“. To je natjecateljski projekt za upoznavanje lika, djela i baštine bl. Ivana Merza i humahin vrijednosti koje je on promicao.

U zgradi Osnovne škole „Dr. Ivan Merz“, na prvome katu u učionici br. 8., dok je u školskoj zgradi bila smještena Klinika za uho, grlo i nos od 1914. do 1930. blaženi je Ivan umro na glasu svetosti 10. svibnja 1928. u 32. godini života. Danas škola nosi ime po Blaženiku. To mjesto gdje je bio bolesnički krevet blaženog Ivana i gdje je proveo dva posljednja tjedna svog zemaljskog života posebno je obilježeno.

Pater dr. Božidar Nagy, postulator kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza, otvorio je natjecanje 10. „Put k Suncu“. U svome je pozdravnom govoru naglasio je važnost i smisao cijele manifestacije. Program je započeo himnom natjecanja „Hvala ti, Orle Kristov“. Autor teksta i glazbe himne je Don Ivo Šutalo iz Mostara. Ova je pjesma napisana i skladana za beatifikaciju bl. Ivana Merza i prvi puta su je izveli «Leptiri» zbor mladih iz Mostara u Banjoj Luci, 22. lipnja 2003. na Papinoj misi proglašenja Ivana Merza blaženim. U ime OŠ „Dr. Ivan Merz“ mlade je natjecatelje, njihove mentore i sve nazočne pozdravio ravnatelj škole, Jurica Šperanda, prof.  Likovno-kritičkim osvrtom je mag. art. Lahorka Rožić, akademska slikarica i prof. Likovne kulture, povela nazočne izložbom, proglasila pobjednike i objasnila nagrade.

Natjecanje o poznavanju života i djela bl. Ivana Merza ima za cilj promicanje onih vrijednosti koje je u svome životu ostvarivao bl. Ivan. Održano je u 5 kategorija: natjecanje u znanju, literarno natjecanje, računalno natjecanje, likovno natjecanje i sportsko natjecanje.  Ostvarilo se u suodnosu s Vjeronaukom, Hrvatskim jezikom, Informatikom, Likovnom kulturom i Tjelesno-zdravstvenom kulturom. Tema je ovogodišnjeg natjecanja bila: „UMJETNIČKA, RELIGIOZNA I DRUŠTVENA OSTVARENJA NADAHNUTA  LIKOM I PRIMJEROM BL. IVANA MERZA“

Sudjelovanje u likovnoj kategoriji natjecanja bio je izazov učenicima i njihovim mentorima. Rezultati projektnih aktivnosti prezentirani su na ovoj izložbi. Učenici su se realizirali sakralnim radovima, kreativno nadahnuti likom i primjerom bl. Ivana Merza. Spojili su spiritualno s tvarnim. Potaknuti na sudjelovanje, stvaranje i istraživanje o Blaženiku različitim su tehnikama izrađivali plakate, crteže i slike. Bilo im je inspirirajuće i edukativno. Nastali su vizualno privlačni radovi u kojima su Ivanovu borbu protiv zla i težnju prema dobrom likovnim medijima prenijeli na papir. Crtežima, slikama i plakatima prikazali su prisutnost lika bl. Ivana Merza na raznim područjima društvenog i vjerskog života. Izložba daje uvid u dječje likovno stvaralaštvo koje svoju inspiraciju traži u duhovnom. Jedinstveni dječji likovni radovi posvećeni Blaženiku pokazuju kako smo djeci kroz likovni izraz  približili lik, djelo i baštinu bl. Ivana Merza.

U kategoriji 4., 5. i 6. razreda prvo mjesto za skupni likovni rad osvojili su Ljuba Pavlović, Lea Novaković, Ami Marušić i Fran Čuljak  iz 6. c razreda Osnovne škole „Savski Gaj“ iz Zagreba. Drugo mjesto osvojila je Dorotea Alaburić iz OŠ “Fran Galović” pod mentorstvom Janje Škrabe-Stanešić. 

U kategoriji 7. i 8. razreda prvo mjesto za plakat osvojila je učenica Petra Širjan iz 7. c razreda zagrebačke Osnovne škole Ive Andrića. Drugo mjesto osvojila je Petra Štambuk iz OŠ “Dr. Ivan Merz” pod mentorstvom prof. Lahorke Rožić.

U natjecanju iz znanja o bl. Ivanu Merzu prvo mjesto osvojila je Amalija Ahmedi-Petković (6. razred) iz OŠ „Luka“ iz Sesveta, pod mentorstvom prof. Verice Knežić. Drugo mjesto osvojile su Mia Grahovac  i Lucija Cerovec iz OŠ „Dr. Ivan Merz“ pod mentorstvom prof. Lane Špiljak Fruk. Treće mjesto: Nina Marošević iz OŠ „Kajzerica“ (mentorica: prof. Josipa Raos) i Ema Bilić iz OŠ „Luka“ (mentorica: prof. Verica Knežić).

U računalnoj kategoriji prvo mjesto je osvojila OŠ „Fran Galović“ iz Zagreba, koju su predvodili učenici Jurica Jamić i Lukas Nađvinski. Mentorica je bila prof. Janja Škraba Stanešić. Drugo mjesto osvojila je Anamarija Draganić iz OŠ „Side Košutić Radoboj“ pod mentorstvom Ivanke Švaljek.

U kategoriji sport, najbolja iz natjecanja u košarci je bila OŠ „Kajzerica“ iz Zagreba. Pobijedili su u muškoj kao i u ženskoj kategoriji. Dječaci koji su se natjecali su: Frane Bilandžija, Lovro Ćosić, Anton Ergić, Josip Janjić, Zvonimir Janjić, Vice Zanki i Antonio Matijević. Djevojčice pobjednice su: Ana Vrhovac, Ella Jurišić, Ana Gagro, Zara Matijević, Petra Ljubas i Maša Heteši. Mentorica je prof. Eva Pešić.

U literarnoj kategoriji od 5.- 6. razreda najbolji rad napisala je Elena Momčilović iz 5. razreda, pod mentorstvom prof. Katerine Brković iz OŠ „Ivo Andrić“ iz Zagreba. Drugo mjesto osvojila je Vita Viličić iz OŠ „Fran Galović“ u Zagrebu, a rad u cijelosti možete pročitati na ovoj poveznici. Mentor: Janja Škraba-Stanešić.

U kategoriji od 7.- 8. razreda prvo mjesto iz literarne kategorije osvojila je Ana Petrović (7.razred) iz OŠ “Fran Galović” pod mentorstvom prof. Janje Škrabe Stanešić, a rad u cijelosti možete pročitati na ovoj poveznici. Drugo mjesto osvojio je Fran Županić iz OŠ „Josip Broz“ Kumrovec. Mentor: Tomislav Krušlin.

Lahorka Rožić, prof.

Osnovna škola Dr. Ivan Merz, Račkoga 4, 10 000 Zagreb, tel./fax: 46 10 408; 46 10 419; 46 10 423, e-mail: osmerz@os-imerz-zg.skole.hr, web: www.os-ivan-merz.hr