Srce Isusovo

12. siječnja 2021.

VIJESTI O SRCU ISUSOVU

PROSLAVA   BLAGDANA SRCA ISUSOVA U OSIJEKU
Biskup Marin Srakić predvodio euharistijsko slavlje u Svetištu Srca Isusova  

U petak 11. lipnja 1999. svečano je proslavljen Blagdan Srca Isusova u Rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku u okviru koje se nalazi Svetište Srca Isusova. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je toga dana naveče u 18,30 đakovački biskup Marin Srakić. Ovogodišnja proslava blagdana dodatno je bila obilježena spomenom na stotu obljetnicu posvete svijeta Srcu Isusovu, koju je upravo na taj dan prije sto godina 11. lipnja 1899. izvršio Papa Leon XIII. i koju je nazvao “najvećim činom svoga pontifikata”. Posveta Srcu Isusovu po odredbi papinoj obavljala se toga dana i u svim biskupijama svijeta, također i u đakovačkoj biskupiji.

          U svojoj propovijedi u osječkom Svetištu Srca Isusova na sam blagdan, biskup Srakić govorio je o Bogu koji je ljubav kako nam to svjedoči svetopisamska objava. Na temelju biblijskih tekstova biskup je potom govorio kako se Božja ljubav očituje od Oca prema Sinu, te kako Bog ljubi čovjeka što nam je posebno pokazao sam Isus tijekom svoga života. Vrhunac Božje ljubavi prema čovjeku jest Kristova žrtva za nas na križu. U drugom dijelu svoje propovijedi biskup Srakić je govorio o Evanđelju ljubavi koje treba živjeti u zajednici te je rekao: “Kao kršćani primjećujemo da smo slabo prodorni u aktualnim društvenim, kulturnim, političkim i gospodarstvenim promjenama. Zato služenje ljubavi mora biti prihvaćeno na vlastiti i vidljiv način u svakoj obitelji i kršćanskoj zajednici.” Nastavljajući govoriti o aktualnom trenutku društva u kojem se nalazimo u kojem vlada određena nesigurnost zbog promjena koje su veoma brze i brojne te postoji opasnost da izmaknu kontroli, biskup je naglasio: ” Između društvene nauke Crkve koja izražava socijalnu dimenziju Evanđelja i djelatnih gospodarstvenih, političkih , profesionalnih izbora postoji praznina koju treba prijeći ne samo profesionalnošću i pravednošću, nego napose poletom evanđeoske ljubavi koja nikad ne gubi s vida ljudsku osobu. Novo ime ljubavi je solidarnost! ” Na koncu je biskup Srakić spomenuo da unutar Crkve postoje udruge, pokreti i skupine koji nastoje svjedočiti ljubav i stvarati kulturu ljubavi unutar ljudskog društva služeći potrebnima i prepoznavajući Krista u svakom čovjeku koji trpi.

          Na kraju euharistijskog slavlja biskup Srakić je zajedno s vjernicima izmolio posvetnu molitvu Srcu Isusovu, onu istu koju je prije sto godina sastavio Papa Leon XIII. prigodom posvete svijeta Srcu Isusovu i koja se od tada svake godine moli na ovaj blagdan. Kod ovog euharistijskog slavlja prvu svetu pričest primila su četvorica mladića iz osječkog Centra za odgoj. Nakon završene liturgijske svečanosti u  Svetištu Srca Isusova svi nazočni vjernici okupili su se zajedno s biskupom o donjoj velikoj dvorani na domjenku čime su ovaj blagdan Božanske ljubavi nadopunili i međusobnim prijateljskim druženjem u kršćanskoj ljubavi.      

RELJEF SRCA ISUSOVA U HRVATSKOM DOMU  U RIMU

 Još jedno djelo Ernestinovačke kiparske kolonije  

                 

U petak 25. veljače 2000. u Domu hrvatskih hodočasnika u Rimu svečano je postavljen i blagoslovljen veliki reljef Srca Isusova visok preko dva metra koji su tijekom sedam dana svoga boravka u Rimu koncem veljače izradili u slavonskoj hrastovini umjetnici Ernestinovačke kiparske kolonije: Mate Tijardović, utemeljitelj i voditelj iste kolonije  i Ivo Forjan. Na njihovom putu i u radu pratili su ih Dr. Antun Željko Živković i akademski slikar Vladimir Džanko.

Reljef je izrađen u povodu 100. obljetnice posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu kada se u jubilarnoj godini 1900. na poziv pape Leona XIII. 160.000 hrvatskih mladića i djevojaka posvetilo Srcu Isusovu. Ova posveta hrvatske mladeži od prije sto godina imala je svoju naglašenu rimsku dimenziju na što želi trajno podsjećati ovaj reljef u Vječnom Gradu Rimu: mladi koji su obavili posvetu 1900. poslali su Papi Leonu XIII. na dar veliki album sa svim svojim potpisima,  potom zlatno srce s popisom od preko milijun djela pobožnosti koje su za papu izmolili i Bogu prikazali, te Petrov novčić; to sve su predstavnici mladih predali Papi Leonu XIII. u posebnoj audijenciji za Hrvate 3. srpnja 1900.

           U ovaj veliki reljef Srca Isusova  upisane su duborezom riječi pjesme posvetnice Do nebesa čija se stota obljetnica navršava također ove godine jer je bila spjevana upravo kao pjesma posvetnica za ovu posvetu mladeži. I kao što je pjesma Do nebesa kroz cijelo 20. stoljeće ostala uspomena na tu posvetu, tako će i ovaj reljef Srca Isusova u Domu hrvatskih hodočasnika u Rimu trajno podsjećati hodočasnike na tu divnu ispovijest vjere koju su mladi Hrvati  učinili u osvit dvadesetog stoljeća posvjedočivši time svoju vjernost Isusu Kristu, Crkvi i Kristovu Namjesniku Papi.

          Nije prvi put da umjetnici Ernestinovačke kolonije borave i rade u Rimu. Ovo je bio njihov već treći pohod. Njihova djela što su ih prije ondje izradili i poklonili Domu  jesu: križni put stradanja hrvatskog naroda u domovinskom ratu, potom šest velikih kipova koji predstavljaju  hrvatske duhovne velikane koji su živjeli i radili u Rimu tijekom povijesti, oltarni križ za kapelicu, a posebno je zanimljiv i važan kip hrvatskog hodočasnika što ga je u orahovini izradio Ivo Forjan. Predstavlja onoga hrvatskog hodočasnika o kojem piše Dante u svome besmrtnom književnom djelu Božanstvenoj komediji u kojem je još u 14. stoljeću ovjekovječio Hrvate kao hodočasnički narod.

Ispod reljefa stoji ovaj natpis:

OVAJ RELJEF SRCA ISUSOVA POSTAVLJEN JE OVDJE, U DOMU HRVATSKIH HODOČASNIKA U RIMU U SPOMEN NA 100. OBLJETNICU POSVETE HRVATSKE MLADEŽI SRCU ISUSOVU 1900.-2000.

Nakon što je 1899.g. Papa Leon XIII. posvetio cijeli svijet Srcu Isusovu,  160.000 hrvatskih mladića i djevojaka  posvetili su se Srcu Isusovu na njegov blagdan, 22. lipnja 1900.g.   Kao vidljivi znak svoje posvete poklonili su Svetom Ocu Leonu XIII. album sa svojim potpisima i zlatno srce  s popisom od 1,189.500 djela pobožnosti i molitava što su ih za Papu bili Bogu prikazali; posvjedočili su time svoju vjernost i odanost Rimu i Kristovu Namjesniku.  Za ovu posvetu mladeži  devetnaestogodišnji Petar Perica spjevao je pjesmu posvetnicu «Do nebesa nek se ori». –  Reljef su izradili ovdje u Rimu u veljači 2000.g. po narudžbi Odbora Doma, a po uputama o. Božidara Nagya, D.I., kipari Ernestinovačke kiparske kolonije: Mate Tijardović (Osijek)  i Ivo Forjan (Bilje).