Crteži i makete Vodotornja od kartona i žice

1. prosinca 2022.
Krešimir Jakumetović

Radove koji su nastali u posljednje dvije godine Jakumetović posvećuje hrvatskim braniteljima

VUKOVAR – U okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u subotu je u Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru otvorena izložba slika i maketa Vodotornja Krešimira Jakumetovića.

Kako je pojasnio autor, riječ je o 25 slika različitih veličina u tehnici suhog pastela te o maketama od kartona i žice, a radovi su nastali u posljednje dvije godine.

– Izložba je posvećena braniteljima Vukovara, ali i cijele Hrvatske, uz želju da se ne zaboravi kako se branio Vukovar i stvarala Hrvatska. Istodobno, radovi su i poruka mira, nade i zajedništva. Na slikama su prikazani branitelji Vukovara, simboli patnje, žrtve i stradanja, ali i simboli nade i hrabrosti, odnosno stav kako ni u najtežim trenutcima ne treba gubiti nadu, posebno kada nas zajedništvo povezuje – naglasio je Jakumetović.

Prije dvije godine imao je izložbu u Osijeku, a sada je dobio mogućnost svoja djela predstaviti i građanima grada u kojem je rođen i živio do agresije na Vukovar. Naime, Jakumetović je rođen 1980. u Vukovaru, gdje je pohađao Galeriju crtanja, što znači kako je u danima djetinjstva prepoznao da ima dara za crtanje i taj je dar poslije razvijao, s tim što mu posljednjih godina posvećuje više vremena.

– Na crtežima i maketama radim kad imam slobodnog vremena. Izrada ovih maketa bila je iscrpljujuća jer je potrebno puno preciznosti, strpljivosti i vremena kako bi izgledalo autentično. Imao sam želju prikazati kako je Vodotoranj izgledao prije obnove. Za izradu jedne makete treba desetak dana, jer proces obuhvaća rezanje, bojenje, lakiranje i na kraju lijepljenje, s tim da se u međuvremenu treba i osušiti – pojasnio je.

Dragana Korpoš (Glas Slavonije)