Pisma – ndb. Ivan Ev. Šarić

3. studenoga 2022.

Dva pisma vrhbosanskog nadbiskupa
mons. Ivana Ev. Šarića upućena Danici Široli

Danica je bila veoma aktivna u promicanju i širenju katoličkog tiska, posebno  Glasnika Srca Isusova što se vidi i iz njezinih pisama tadašnjem uredniku Glasnika p. Josipu Vrbaneku. Međutim osim Glasnika Danica je bila posrednik i za drugi jedan katolički časopis-tjednik „Nedjelja“ koji je izlazio u Sarajevu. S tim u vezi tadašnji vrhbosanski nadbiskup mons. Ivan Ev. Šarić uputio je Danici dva pisma koja su nam se sačuvala. Iz njih je vidljivo koliko je Nadbiskup visoko cijenio Danicu i njezin apostolski angažman u promicanju katoličkog tiska. Ali isto tako koliko je cijenio i njezin svetački život koji je već tada bio na glasu i došao čak i do Sarajeva i to još četiri godine prije njezine svetačke smrti. Treba svakako spomenuti i ovu činjenicu: Danica je prigodom jednog svoga putovanja u Sarajevo posjetila Nadbiskupa Šarića koji je o njoj tada dobio izvanredno lijepo mišljenje. O tom njezinu posjetu čitamo u njezinom kratkom životopisu „Danica Širola – Djevojka sveta života i blažene smrti“, Zagreb, 202o., šta ga je napisala č.s. M. Slavica Buljan, FDC. Na stranici 19. čitamo:

„U Sarajevu je posjetila nadbiskupa dr. Ivana Šarića. Nadbiskup ju je srdačno primio, razgovarao s njom, čak je produžio razgovor s njom. Slutio je da bi Danica mogla poći u samostan. Nadbiskup je osjetio njezinu posebnost, ljepotu njezine duše. Danica je kleknula i on ju je blagoslovio. Nadbiskup poželio da mu se javi pismom. Ona je obećala. Izmijenili su nekoliko pisama.“

Sarajevo, 7. V. 1922.

Visoko cijenjena Gospojice!

Lijepo Vam hvala i na plemenitom pismu i na apostolskom zauzimanju za našu „Nedjelju“! Iz Vašega pisma vidim da ste Vi naš pravi Ljiljan, koji će cvasti, mirisati i uvenuti na Žrtveniku Gospodnjem, da onda za vječnost procvate u nebeskom Raju. Hvala Bogu da imamo takvih duša u Hrvatskoj! Dok je njih, Bog će čuvati Hrvatsku. Dok je njih i naša će Katolička akcija napredovati. Vi ćete se i unapredak zauzimati tamo za „Nedjelju“, kojoj je na srcu jedina naša katolička stvar u Hrvatskoj. Ne daj Bože, da katolička misao propane u nas! I mi bismo Hrvati onda propali. Pa zato, molim, budite nam pravi Apostol „Nedjelje“! Bog Vam neće ostati dužan. I „Nedjelja“ bit će Vam zahvalna.

Drago mi je da putujete u Vječni Grad. Vi ćete tamo puno vidjeti i osjećati u svojoj duši. To će dobro biti za čitav život Vaš. Možebit da i ja pođem u Rim. Još se nijesam posve odlučio.

S Bogom! Molim, pozdravite mi č. s. Mariju Antoanetu! Recite joj, neka i ona poradi za „Nedjelju“! Što ne može sama, to neka učini po drugima, koji su dobre volje! Tako i Vi, dobro dijete Božje!

Preporučujem se Vašim svetim molitvama pred Presvetim! I Vi ste uključena u moj tihi misni memento. Pozdrav Vašima!

Vaš u Presv. Srcu

+ dr. Ivan Šarić

nadbiskup Vrhbosanski

+++

Sarajevo, 11. XII.1922.

+!

Dobra Danice!

Da nije nikakva poteškoća. Odmah sam dao urediti. Sad imamo posebnoga gospodina za administraciju. Sad će ići sve točno i u redu! Prije nismo imali nikoga pa je učinjeno mnogo pogrješaka. Dakle budite mirni! Mi smo amo krivi.

Vi, molim, sad poradite za našu „Nedjelju“. Upotrijebite svoje lijepe sposobnosti za nju. Bog će Vam platiti. Eto dr. N. imao je danas 200 pretplatnika. A ovih dana prijavio je još 100. Zašto se ne bi mogla naša Danica ugledati u njega? Ja sam uvjeren da hoće, jer ona ima dosta znanica u Zagrebu i na sve strane. Što potrošite za „Nedjelju“ to će „Nedjelja“ rado nadoknaditi. Dakle na posao apostolski!

Primiče se Božić, pa Vam velim: Čestit Božić! Mali Isus bio Vam uvijek na pomoći svojim milostima i blagoslovima!

Pozdravljam Vas i sve mile Vaše. Preporučujem se Vašim svetim molitvama. S Bogom!

                                                                                               Vaš u Presv. Srcu

                                                                                            + Ivan, nadbiskup