Pismo – Velimir Deželić, star.

3. studenoga 2022.

PISMO VELIMIRA DEŽELIĆA, starijeg 
DANICI ŠIROLI

Velimir Deželić, stariji (1864.1941.) bio je hrvatski književnik, leksikograf i bibliotekar. Osim romana pisao je pjesme te je priznat i kao najbolji hrvatski katolički pjesnik. Obitelj Deželić bila je prijateljski povezana s obitelji Širola što se vidi i iz ovoga pisma koje je pisao Danici. Njegov sin Velimir Deželić mlađi, uvrstio je Danicu još za njezina života 1925. g. u veliku Spomenicu „Znameniti i zaslužni Hrvati 925.-1925.“ koja je izdana prigodom proslave tisućite obljetnice hrvatskog Kraljevstva 1925. g.

Zagreb, 5. 12. 1924.

Draga Danice!

Na Svesvete o. g. kako Ti je poznato, umro je naš veliki biskup dr. Josip Lang na glasu kao svetac. Mi koji smo ga poznavali, koji smo s njime razgovarali, koji smo vidjeli njegovo uistinu svetačko ponašanje uvjereni smo, da će dobri Bog dopustiti, te će on i biti proglašen najprije pravim slugom Božjim, kasnije blaženim, a onda i svetim.

Rekao sam Tvojem tati, da ću Ti poslati sličice pokojnikove i to evo činim. Moli i Ti, drago dijete, da bi blagopokojni postao našim proglašenim svecem, jer ako itko, naša hrvatska domovima i naš hrvatski narod treba danas sveca, koji će mu biti uzorom i zagovornikom i zaštitnikom kod milosrdnog Boga. Moleći, da bi Bog znakovima potvrdio djela i život biskupa Josipa Langa, moli vjerno da Ti po njegovu zagovoru udjeli zdravlje, ako je to na spasenje Tvoje.

Na malenoj sličici, koju prilažem, nalazi se molitva, koja se moli s dopuštenjem duhovne oblasti Nadbiskupije zagrebačke. Šaljem Ti sve to, preporučam se u Tvoje molitve, koja mi je u ovim danima kušnji i opasnosti, veoma potrebna. Znam, da će Te, ako već nijesi odnekud to dobila, uzradovati moja pošiljka, pošto težiš za velikim idealima kršćanske savršenosti i jer u Tvojem srcu živi Krist naš, živi i kraljuje i vlada.

Mi svi o Tebi mnogo govorimo i mislimo i želimo da nam se zdrava vratiš na korist mile naše hrvatske domovine i na radost svih naših katoličkih ljudi.

Svi moji doma Te pozdravljaju.

Uz iskreni očinski pozdrav                                  

Velimir Deželić stariji