22. studenoga 2023.

S ORLOVIMA U VISINE

predavanje: Muškarac u duhu i tijelu
(Gideon, Ilija, Pavao, uzeti koga su četvorica donijela pred Isusa)
predavač: doc. dr. sc. pater Niko Bilić, SJ.

U utorak 21. studenoga održano je drugo predavanje patra Nike Bilića u sklopu programa „S orlovima u visine“, tjelesno-duhovne formacije za mladiće po uzoru na blaženog Ivana Merza. Predavanje s naslovom ‘Muškarac u duhu i tijelu’ održao je doc. dr. sc. pater Niko Bilić, DI., profesor biblijskih znanosti  u bogoslužnom prostoru-dvorani uz Baziliku Srca Isusova u Zagrebu.

Nakon što su se sudionici programa u prvome predavanju upoznali sa Samsonom, Nehemijom i slijepcom iz Betsaide, ovoga je puta predavač preko biblijskih likova Gideona, Ilije i uzetoga koga su četvorica donijela pred Isusa, tumačio što biblijski tekst poručuje o snagama i sposobnostima muškarca, ali i slabostima i manjkavostima s kojima se suočava nakon istočnog grijeha i ranjene naravi.

Cilj ovoga predavanja je bio približiti sudionicima programa snage na koje se muškarac treba osloniti i posebno manjkavosti i slabosti kojih se treba čuvati kako ne bi ostao zarobljen grijehom. Predavač je preko biblijskih tekstova stavio u odnos muškarca spram Boga, svijeta i samoga sebe. Dodatni cilj ovoga predavanja je bilo razvijanje ljubavi prema Svetome Pismu i učenje kako tekst treba ispravno razmatrati. Referentna svetopisamska mjesta za ovu temu koja je p. Bilić izdvojio bila su na korist svakome sudioniku programa jer se njima u svojem životnom putu uvijek nanovo mogu vratiti kako bi nadvladali duhovne, ali i druge životne teškoće.

Sadržaj predavanja i zvučni zapis možete pronaći ovdje.