Put k Suncu 2019. godine

15. siječnja 2021.

10. PUT K SUNCU 2019.
UPUTE ZA NATJECANJE 

LITERARNO

Na temelju podataka iz knjige Apostol Kristov u svome  literarnom radu (bilo u prozi bilo u pjesmi) natjecatelj treba  dati odgovor na sljedeće pitanje:

Što je to bilo u blaženom Ivanu Merzu, kakva je svojstva i kvalitete posjedovao, kakav su to magnetizam, svjetlo, privlačnost izbijali iz njegove osobe i u njegovom kratkom životu da i danas privlači i oduševljava ljude, mlade i odrasle, i ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu. O njemu se pišu knjige i pjesme,  objavljuju  doktorske disertacije, izrađuju slike, kipovi, reljefi, vitraji, njegovim imenom nazivaju se ulice i trgovi, razne udruge nose njegovo ime, grade se njemu u čast crkve i kapele, njegovo se štovanje širi i izvan granica Hrvatske po svijetu, posebno na Filipinima  itd.

Dakle natjecatelj iz literarnog treba  u svome radu odgovoriti na taj fenomen mladoga čovjeka Ivana Merza zašto je osvojio i osvaja tolike duše i mlade i odrasle da im je postao ne samo uzor nego i „putokaz suvremenom naraštaju“ kako ga je nazvao sl. B. Franjo Kuharić.

RAČUNALNO

         Izraditi prezentaciju, ili kratki video do deset minuta na kojem treba prikazati zgrade-ustanove  i mjesta u Zagrebu povezane s bl. Ivanom Merzom, tj. gdje je stanovao ili radio, te  crkve ili mjesta koja je posjećivao:

         1. Starčevićev Dom, (danas Gradska Knjižnica), Starčevićev trg br. 6 u Zagrebu (nasuprot glavnog kolodvora) u kojem je bl. Ivan Merz stanovao sa svojim roditeljima do svoje smrti tj. od 1919. do 1928.

         2. Bogoslovsko sjemenište, Kaptol 29, Zagreb. Nekada je u toj zgradi bila smještena Nadbiskupska gimnazija kamo je svaki dan bl. Ivan dolazio kao profesor i predavao đacima francuski i njemački jezik.

         3. Djetićki Dom – Zgrada na Britanskom trgu br. 15 (nekada je to bio Pejačevićev trg) gdje je bilo sjedište Hrvatskog orlovskog saveza (HOS) i kamo je često preko tjedna bl. Ivan dolazio kao tajnik Orlovske organizacije na sastanke i ostale djelatnosti vezane za Orlovsku organizaciju.

         4. Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u koju je bl. Ivan svakodnevno dolazio na sv. Misu i gdje se danas nalazi njegov grob.

         5. Osnovna škola „Dr. Ivan Merz“, Račkoga 4. – Ta je zgrada bila nekada bolnica u kojoj je bl. Ivan proveo posljednja dva tjedna svoga života i u kojoj je umro. (Pokazati točno prostoriju i mjesto gdje je bl. Ivan ležao kao bolesnik i gdje je i umro.)

         6. Kamenita vrata i svetište Remete kamo je bl. Ivan Merz hodočastio i molio se bl. Gospi.

LIKOVNO

         Prikazati lik bl. I. Merza te ilustrirati njegovu svetost i duhovnu veličinu kroz razne kategorije i ostvarenja koja nose ime po njemu:  crkve, kapele, udruge, ulice, spomen-ploče, trgovi, umjetnička djela, kipovi, biste, slike i dr. Svakako spomenuti i navesti mjesta izvan Hrvatske gdje se bl. Merz štuje i ilustrirati tamošnjim svjedočanstvima:  Filipini, Rumunjska-Karaševo, Rusija-Habarovsk, Amerika-New York-Astorija. Dakle na crtežu treba prikazati kako je bl. Ivan Merz svojim primjerom nadahnuo razna umjetnička djela i potaknuo vjernike da su uzeli njegovo ime za crkve, centre, obilježili njegovo ime na ulicama, spomen pločama itd. itd.  

SPORT

         Premda u našem sportskom PKS-2019 natjecanju nema izravne povezanosti sa životom i djelom bl. Ivana Merza, osim činjenice da se i on bavio sportom i da je pisao o vrijednosti tjelovježbe, ipak molimo vjeroučitelje ili voditelje koji će dovesti ekipe na sportsko natjecanje da svojim natjecateljima dostave u pdf formatu knjigu Apostol Kristov i da s njima porazgovaraju o sadržajima te knjige u barem dva susreta. Možete se koristiti tekstovima što smo ih dali vjeroučiteljima koji pripremaju svoje učenike za natjecanje iz znanja tako da i sportaši budu zahvaćeni sadržajima teme ovogodišnjeg Puta k Suncu.