16. listopada 2023.

UVODNI SUSRET PROGRAMA S ORLOVIMA U VISINE

U organizaciji Postulature bl. Ivana Merza u subotu, 7. listopada održan je u Zagrebu prvi susret sudionika programa „S orlovima u visine!“ – tjelesno-duhovnog razvoja po uzoru na bl. Ivana Merza.


Susret je započeo popodne u prostorijama NK Zagreba. Uz sudionike formacije susretu su nazočili postulator kauze bl. Ivana Merza o. Božidar Nagy, tajnik Postulature i koordinator programa Ivan Mesarek te trener Ignacije Valečić, prof. cin.

Sudionicima programa prvi se obratio postulator o. Božidar Nagy koji je svima zaželio dobrodošlicu i čestitao im što su odabrali ovaj program tjelesno-duhovnog razvoja i usavršavanja prema načelima bl. Ivana Merza koji je svojim intelektualnim, duhovnim i ćudorednim životom bio i ostao uzor mladeži. Postulator je objasnio zašto je baš ove godine započeo program formacije: „Poticaj da upravo ove godine započnemo s ovim programom dalo je obilježavanje stote obljetnice osnivanja Hrvatskog orlovskog saveza kojemu je bl. Ivan Merz bio suosnivač i idejni vođa. Orlovska organizacija je bila najsnažnija, najbolja i najbrojnija katolička odgojna organizacija za mladiće u hrvatskome narodu. Više od dvije stotine hrvatskih katoličkih župa imalo je orlovska društva koja su imala ukupno oko šest tisuća članova!“ Za vrijeme cijeloga postojanja i djelovanja Orlovske organizacije, najvažniju ulogu u njoj imao je bl. Ivan Merz svojim prosvjetnim i duhovnim utjecajem kao i primjerom svoga svetačkog života. Postulator je spomenuo da se osim stogodišnjice osnivanja Hrvatskog orlovskog saveza i uvođenja Katoličke akcije ove godine navršava i 20. obljetnica beatifikacije Ivana Merza kojega je u njegovu rodnom gradu Banjoj Luci papa Ivan Pavao II. uzdigao na oltar kao blaženika Katoličke Crkve. Postulator je potom citirao nekoliko rečenica pape Ivana Pavla II. iz njegova govora na njegovoj beatifikaciji: „Kristovo svjetlo blista u Ivanu Merzu. Njega vam dajem danas kao svjedoka Kristova i zaštitnika, i suputnika na putu u vašoj povijesti. On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima svjetovnjacima. Ime Ivana Merza bilo je za cijeli jedan naraštaj mladih katolika program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas!“.

Potom se sudionicima obratio Ivan Mesarek, koordinator programa, rekavši kako je u temelju Orlovske organizacije bila Zlatna knjiga, priručnik i vade-mecum koju je za njezine članove priredio Ivan Merz. Bl. kardinal Alojzije Stepinac bio je u mladosti također član Orlovske organizacije. U jednom svome pismu za tu knjigu je kazao: „Naša Zlatna knjiga – to ti je suho zlato!“

„Iako je napisana davno, jasno je da načela i ideali koje izlaže Zlatna knjiga itekako vrijede i danas“, zaključio je Mesarek.

Na kraju se sudionicima obratio Ignacije Valečić, profesor kineziologije i voditelj tjelovježbenih aktivnosti unutar programa „S orlovima u visine“. Naglasio je važnost brige o tijelu, jačanju volje kroz tjelovježbeni napor, skladnost i ljepotu tijela kako bi ono bilo pravi odraz duše, što je i bl. Ivan Merz predlagao. „Kako bismo ispravno započeli moramo imati definiran i jasni cilj. Na našem prvom susretu ćemo se upoznati i odraditi lakši trening, a već sljedeći puta ćemo napraviti inicijalno testiranje motoričke snage kako bi svatko od vas znao od čega kreće kako bi kroz rad na sebi popravio svoje tjelesne mogućnosti.“.

Prije završetka uvodnog susreta o. Božidar Nagy podsjetio je da je 7. listopada važan povijesni datum kada se sjećamo pomorske bitke kod Lepanta i pobjede kršćanske mornarice nad invazijom Osmanlija. Bilo je to 7. listopada 1571. godine. Sveta liga je pobjedu izvojevala uz veliku pomoć molitve Gospine krunice na koju je papa Pio V. pozvao cijeli kršćanski svijet. Nakon pobjede u zahvalu Gospi odredio je da se 7. listopada slavi blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice. Prvi dio susreta završio je kratkom molitvom Bl. Gospi Kraljici sv. Krunice i bl. Ivanu Merzu.

Drugi dio susreta bio ispunjen tjelovježbenim aktivnostima. Odvijao se u sportskoj dvorani i teretani, a vodio ga je prof. Valečić. Nakon laganog rastrčavanja i istezanja započela je igra s loptom, a zatim se odradio i kružni trening u teretani.

Sljedeći susret održat će se u srijedu 11. listopada, kada će predavanje održati dr. sc. Saša Ceraj, ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije. Tema predavanja je ‘Ivan Merz i Orlovska tjelovježba’. O toj temi dr. Ceraj izradio je i obranio svoju doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Katolički mediji o početku programa: Informativna katolička agencija, Radio Marija Hrvatska, Ivan Merz.

Galerija fotografija uvodnog susreta: