26. veljače 2024.

‘SORLUVIS’ – RADNA AKCIJA NA SLJEMENU

U subotu 24. veljače članovi programa ‘S orlovima u visine’ okupili su se na Sljemenu kod crkve Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata na radnu akciju prikupljanja drva i čišćenju zelenih površina oko župne kuće i crkve koje vode oci isusovci. Sudionici programa rado su se odazvali pozivu župnika p. Tomislava Špiranca te tako umjesto uobičajenog dana predviđenog za tjelovježbu iskoristili su vrijeme za boravak u prirodi, druženju i radu. Radna akcija je završena zajedničkim sudjelovanjem svih članova na svetoj misi koju je predvodio p. Božidar Nagy.

Sudionici programa ‘SORLUVIS’ zajedno s postulatorom Ivana Merza p. Božidarom Nagyom okupili su se u 9 sati u velikoj prostoriji isusovačke župne kuće, a sve ih je po dolasku srdačno dočekao župnik p. Tomislav Špiranec. Uz članove programa na radnoj akciji sudjelovali su i drugi prijatelji Župe. Slijedilo je kratko upoznavanje jednih s drugima nakon čega je p. Božidar dao kratki prikaz povijesti Orlovske organizacije naglasivši riječi duhovnika bl. Ivana Merza p. Josipa Vrbaneka koji je Orlovstvo nazvao „najidealnijim pokretom mladeži što ga je hrvatski narod ikada imao“. Postulator je objasnio značaj bl. Merza u tadašnjoj organizaciji koji je kroz Orlovstvo uveo Katoličku akciju i time idejno odredio put ove organizacije. P. Božidar je ukazao i na važne aktualnosti iz Postulature koje su se dogodile u mjesecu veljači, a to je svečano otkrivanje spomen ploče bl. Ivanu Merzu 17. veljače u Starčevićevu Domu u Zagrebu, u kojem je bl. Ivan Merz živio sa svojim roditeljima od 1919. do 1928.,  a u tom Domu je danas smještena Gradska knjižnica i čitaonica. Druga važna aktualnost je novo objavljivanje 2. izdanja Zlatne knjige, priručnika Orlovske organizacije koji  je priredio i preveo sa slovenskog izvornika bl. Ivan Merz u veljači 1924. godine; ovo 2. izdanje objavljeno je upravo za stotu obljetnicu prvog izdanja. P. Božidar je okupljenima rekao da je Orlovstvo svojim visokim idealima utjecalo na duhovnu i intelektualnu izgradnju mnogih mladića koji su postali zauzeti katolički radnici i intelektualci, a tu se svakako posebno ističe bl. Kardinal Alojzije Stepinac koji je također bio članom i koji je u jednome svome pismu o Zlatnoj knjizi rekao da je to doista „suho zlato“. Nakon kratkog i zanimljivog izlaganja, slijedio je dogovor i plan rada skupljanja drva, a p. Tomislav Špiranec je imao uputu da u okružju prirode, svježega zraka i rada svatko nastoji prepoznavati Boga i primjećivati način na koji se svakome pojedincu očituje. Okupljeni su se zatim kratko pomolili i započeli s radom koji je trajao točno do podneva kada ih je zvono crkve Majke Božje Sljemenske pozvalo na molitvu Anđeoskog pozdravljenja i najavilo sv. misu u 12.30.

Svetu misu je predvodio p. Božidar u koncelebraciji s p. Tomislavom. Uvodeći u pokajnički čin p. Božidar je posvijestio nazočnima na milost koju često ne cijenimo dovoljno i zaboravljamo, a to je činjenica da smo rođeni, kršteni i odrasli u krilu svete Katoličke Crkve na čemu trebamo Bogu uvijek biti zahvalni. Stoga je sve prisutne pozvao da se pokaju za propuste nezahvalnosti Bogu za tu veliku milost. U svojoj je propovijedi p. Božidar objasnio povijest gradnje crkve Majke Božje Sljemenske koja je građena u stilu starohrvatskih crkvica iz doba hrvatskih narodnih vladara. Ova je crkva također izgrađena kao spomenik proslavi 1000. obljetnice Hrvatskog kraljevstva i 1.300. obljetnice pokrštenja Hrvata. P. Božidar je objasnio potom i bočne freske i grbove na stropu Crkve, zatim oltarni reljef koji prikazuje Gospu od Puta i značaj njenog štovanja posebice u isusovačkom redu, te važnu ulogu p. Josipa Müllera DI. čija je ideja iz 1928. godine da se na tome mjestu izgradi crkva urodila plodom te je ona i dovršena pod njegovim vodstvom 1933. godine. P. Božidar je sve okupljene podsjetio da je Sljeme područje mnogih neobilježenih grobova Hrvata, žrtava komunističkih zločina, a jedna od žrtava je bio upravo i graditelj crkve p. Josip Müller. Naglasio je kako se toga uvijek trebamo sjetiti kada hodočastimo Gospi Sljemenskoj kao i da se uvijek pomolimo za sve nevine žrtve komunističkog režima kad dolazimo na Sljeme.

Svi sudionici radne akcije su se po završetku sv. mise zaputili u župnu kuću na ručak, nakon kojega je p. Tomislav vodio Magis krug, ignacijansku metodu koja je svakome pojedincu u grupi omogućila dijeljenje radosti, teškoće i prepoznavanje Božje prisutnosti u danu. Članovi programa ‘S orlovima u visine’ zahvalili su se na pozivu i dobrodošlici p. Tomislavu Špirancu zaključivši kako su blagotvorni učinci prirode, druženja i prisustvovanje na sv. misi daleko nadmašili žrtvu rada i kako će se i ubuduće odazivati pozivu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA: