19. listopada 2023.

S ORLOVIMA U VISINE

TJELOVJEŽBA
voditelj: prof. cin. Ignacije Valečić

Na blagdan sv. Luke Evanđelista, 18.10.2023.

Susret polaznika programa ‘S Orlovima u visine’ započeo je okupljanjem ispred crkve Sv. Mati Slobode u 19.30 sati. Kao i obično, prije početka aktivnosti svi sudionici programa su zajednički u molitvi tražili zagovor bl. Ivana Merza kako bi tjelovježbene aktivnosti protekle uspješno.

Slijedeći primjer bl. Ivana Merza svi su bili motivirani za tjelovježbu na otvorenome, u prirodi. Ponekada je priprema i provedba takve vrste tjelovježbe zahtjevna. Kako organizacijski, tako ovisi i o vremenskim uvjetima. Unatoč tome, nije se željelo suviše komplicirati i pokazalo se da su jednostavne vježbe sa sredstvima koja nam sama priroda daje, sasvim dovoljna za dobre rezultate. Sve se to odvijalo uz poznato zagrebačko jezero Jarun.

Svi su sudionici uspješno otrčali tri kilometra istodobno uživajući u prirodi, svježem zraku i društvu. Trčanje je u zbog svoje jednostavnosti ponekad podcijenjeno, ali je to najbolja tjelovježbena aktivnost jer u aerobnim uvjetima utječe na zdravlje čovjeka. U aerobnim aktivnostima organizam energiju obnavlja uz pomoć kisika, a to pozitivno utječe na otklanjanje stresa, zatim kardiovaskularni sustav, utječe na jačanje kosti, ligamenata i tetiva, a jača i imunitet.

Uz trčanje, odrađene su i vježbe snage za cijelo tijelo koje se, uz dobre vremenske uvjete, mogu izvoditi i na vježbalištima u prirodi koje je sudionicima precizno pokazao prof. Valečić.

Tjelovježba je završila u 21 sat, ali se trebalo vratiti istim putem nazad, tako da su sudionici s prof. Valečićem to iskoristili za lagano, relaksirajuće trčanje.

U nastavku pogledajte video s kraja susreta i galeriju fotografija: