28. veljače 2024.

»Velika« i »mala« molitva

Stankovi su roditelji imali poslije Stanka još četiri kćerke. Kako se to moglo i očekivati, roditelji su dali djeci pravi kršćanski odgoj. Što je još važnije, prednjačili su im primjerom. Već od početka svoga braka dr. Kempni je zajedno sa suprugom svaki dan, obično navečer, obavljao zajedničku obiteljsku molitvu, Djeca su imala svoju »malu molitvu«, no kako je koje postajalo veće, pridruživalo bi se »velikoj molitvi« mame i tate. Roditelji su posebno bdjeli da im djeca redovito pohađaju nedjeljnu sv. misu. Tu su bili upravo principijelni. Često se dogodilo da im nisu dopustili kamo poći, bio to izlet, radna akcija, ljetovanje, ukoliko nje bilo sigurno da će imati priliku prisustvovati sv. misi.

Od čega se sastojala svakidašnja »velika molitva« u obitelji Kempni. Na prvome mjestu bila je tu Gospina krunica, koju je dr. Kempni potaknut pozivom Fatimske Gospe još prije rata uveo u svoju obitelj. Molile su se uz to razne liturgijske molitve, litanije, psalmi, himni, prema crkvenom doba. Posebna važnost pridavala se Duhu Svetom i rad se zazivala njegova pomoć. Mnoge od tih liturgijskih molitava djeca su znala napamet. Molilo se, naravno, za razne potrebe i nakane, bilo obiteljske bilo one za koje moli cijela Katolička Crkva.

Kad bi zazvonio podnevni ili večernji Gospin pozdrav, svi koji su bili kod kuće redovito bi se sakupili i zajednički izmolili »Anđeo Gospodnji«. Ako bi se u kući zatekla tuđa djeca i ona bi se priključila molitvi.

Obitelj se 2. kolovoza 1946. posvetila Srcu Isusovu. Na posvetnoj slici Srca Isusova, koja i danas visi u njihovoj kući, zapisali su datum posvete ispod kojeg je svaki član obitelji dodao svoj potpis. Od toga dana redovito su se molile zajednički Litanije Srca Isusova. Kasnije, kad su djeca porasla, ako nisu mogla pribaviti zajedničkoj molitvi zbog raznih svojih dužnosti, svako je imalo svoj dan prema rasporedu kada je izmolilo Litanije Srca Isusova kao izraz vjernosti učinjenoj posveti.

Zašto se polagala tolika važnost na molitvu u toj obitelji? Odgovara nam Stankov otac: »Zajednička molitva, to je prvotna stvar u jednoj kršćanskoj obitelji, to je ono što veže cijelu obitelj pred Bogom.«