DANICA ŠIROLA

Učiteljica sveta života
Karlovac, 1900. – Zagreb, 1926.

KRATKA BIOGRAFIJA DANICE ŠIROLE

BROŠURA O ŽIVOTU DANICE ŠIROLE
(.pdf preuzimanje)

AUTOBIOGRAFIJA

DNEVNIK

POSVEĆENJE I ZAVJETI DANICE ŠIROLE

POEZIJA

PISMA

GALERIJA SLIKA

SVJEDOČANSTVA – USLIŠANJA – MILOSTI

Rođena je u Karlovcu 18. travnja 1900. u poznatoj obitelji uglednog učitelja Stjepana Širole u kojoj su uz Danicu bila još tri brata i četiri sestre. Dvije godine nakon Daničina rođenja obitelj se preselila u Zagreb. Danica je završila Višu pedagošku školu u Zagrebu i postala je učiteljica. Službovala je u školi na Kaptolu u Zagrebu,  potom u Krašiću, Svetoj Jeleni i Crikvenici.  Uz svoju službu Danica se bavila i književnim radom. Pisala je pjesme koje je objavljivala u Glasniku Srca Isusova i u drugim katoličkim časopisima. Vodila je svoj dnevnik, a po nalogu svoga duhovnika napisala je i svoju autobiografiju. Bog ju je obilno nadario darovima uma i srca. Isticala se silnom marljivošću.

Već od djetinjstva Danica je pokazivala sklonost prema dubljem vjerskom životu. Još kao djevojčica u pučkoj školi navraćala je  poslije nastave u samostansku crkvu sv. Vinka u Zagrebu na molitvu i da se pokloni Isusu. Bila je članica Marijine Kongregacije i velika štovateljica Srca Isusova čiju je pobožnost revno širila u mjestima gdje je službovala kao učiteljica. Posebnu pobožnost Danica je pokazivala prema Euharistiji. Svaki dan išla je na sv. Pričest pa i onda kada je bila teško bolesna. Na Tijelovo 1920. zavjetovala je Bogu djevičanstvo. Bolovala je od tuberkuloze posljednje dvije godine i umrla je u Zagrebu 2. rujna 1926. na glasu svetosti. Pokopana je na Mirogoju u obiteljskoj grobnici. Nakon njezine smrti Glasnik Srca Isusova donosi o njoj prvi komemorativni članak u kojem čitamo: „Uminuo je taj život kao zvijezda, što je naglo ostavila svoje mjesto i željno poletjela u Srce Isusovo za kojim je tako čeznula. Za života su mnogi u njoj gledali sveticu, dok se poslije njezine smrti to mišljenje još više utvrdilo.“ Nakon smrti Danicu su počeli nazivati „hrvatskom Malom Terezijom“. Prvu opširnu Daničinu biografiju naslovljenu „Miomiris Božje ljubavi“ objavila je 2017.  s. M. Slavica Buljan članica Družbe Kćeri Božje ljubavi.  2021. g. objavljena su Sabrana djela Danice Širole u jednom svesku na 888 stranica koje je priredila s. Slavica Buljan i izdao Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove u Zagrebu.

Danicu Širolu, kao izuzetnu osobu ne samo na duhovnom nego i na kulturnom polju, prepoznali su još za njezina života i urednici velike spomenice „Znameniti i zaslužni Hrvati 925.-1925.“ koja je objavljena prigodom proslave tisućite obljetnice Hrvatskog kraljevstva 1925. Tako su uz njezina oca Stjepana i brata Božidara urednici i njoj posvetili biografski članak na str. 254. ove vrijedne i važne publikacije za hrvatsku povijest i kulturu.