13. studenoga 2023.

S ORLOVIMA U VISINE

predavanje: Muškarac u duhu i tijelu
(stari i novi Adam, Samson, Nehemija, slijepac iz Betsaide)
predavač: doc. dr. sc. pater Niko Bilić, SJ.

U utorak 7. studenoga održano je još jedno u nizu predavanja u sklopu programa „S orlovima u visine“, tjelesno-duhovne formacije za mladiće po uzoru na blaženog Ivana Merza. Predavanje s naslovom ‘Muškarac u duhu i tijelu’ održao je doc. dr. sc. pater Niko Bilić, DI., profesor biblijskih znanosti  u bogoslužnom prostoru-dvorani uz Baziliku Srca Isusova u Zagrebu.

Program po uzoru na bl. Ivana Merza započeo je početkom listopada, a povod mu je bila 100. godišnjica raznih važnih događaja i aktivnosti iz života bl. Merza koje se navršavaju ove godine. Uz stalne članove i sudionike programa, predavanju p. Bilića prisustvovali su i drugi štovatelji blaženog Ivana jer je predavanje bilo otvoreno svima koji su se željeli preko svetopisamskih tekstova upoznati s ulogom muškarca u konkretnim okolnostima kao i sa zahtjevima koje Bog traži od muškarca. Predavač je preko biblijskih likova staroga i novoga Adama, Samsona, Nehemije i slijepca iz Betsaide tumačio što biblijski tekst poručuje o snagama i sposobnostima muškarca, ali i slabostima i manjkavostima s kojima se suočava nakon istočnog grijeha i ranjene naravi.

Cilj ovoga predavanja je bio približiti sudionicima programa snage na koje se muškarac treba osloniti i posebno manjkavosti i slabosti kojih se treba čuvati kako ne bi ostao zarobljen grijehom. Predavač je preko biblijskih tekstova stavio u odnos muškarca spram Boga, svijeta i samoga sebe. Dodatni cilj ovoga predavanja je bilo razvijanje ljubavi prema Svetome Pismu i učenje kako tekst treba ispravno razmatrati. Referentna svetopisamska mjesta za ovu temu koja je p. Bilić izdvojio bila su na korist svakome sudioniku programa jer se njima u svojem životnom putu uvijek nanovo mogu vratiti kako bi nadvladali duhovne, ali i druge životne teškoće.

Sasvim slučajno ovo predavanje održano je na Petu Stogodišnjicu iz života bl. Merza kada je upravo na taj dan prije sto godina 7. studenog 1923. bl. Merz započeo svoje trodnevne duhovne vježbe upravo u Bazilici Srca Isusova koje su usmjerile njegov život prema zvanju posvećenog laika  u svijetu i prema laičkom apostolatu.

Bilo je ovo prvo u nizu predavanja patra Nike, a drugo će se održati 21. studenoga.

Sadržaj predavanja i zvučni zapis možete pronaći ovdje.