15. veljače 2021.

SAHRANA BL. KARLA I PRIJENOS NJEGOVA TIJELA U NOVI GROB U CRKVI SV. MARIJA VELIKE U ASIZU

Nakon iznenadne smrti Karlo je bio najprije sahranjen u mjestu Ternengo u sjevernoj Italiji odakle je porijekom obitelj s očeve strane i u čiju je grobnicu bilo privremeno pohranjeno njegovo tijelo. Nakon tri mjeseca, u siječnju sljedeće 2007. g.  Karlovo je tijelo preneseno s groblja iz Ternenga na groblje u Asiz prema njegovoj vlastitoj želji gdje je sahranjeno u obiteljsku grobnicu. U toj je grobnici Karlovo tijelo ostalo 12 godina.

VIDEO – PRIJENOS TIJELA BL. KARLA
U CRKVU SV. MARIJE VELIKE U ASIZU – 6. 4. 2019.

VIDEO – OTVARANJE NOVOGA GROBA BL. KARLA
1. 10. 2020., DESET DANA PRIJE NJEGOVE BEATIFIKACIJE

Kako se približavala Karlova beatifikacija prema crkvenim propisima bilo je potrebno izvršiti ekshumaciju i identifikaciju Karlova tijela. To je izvršeno 23. siječnja 2019. Prilikom otvaranja lijesa ustanovljeno je da je Karlovo tijelo ostalo potpuno sačuvano i nije davalo znakove nikakvog raspadanja. Karlovo je tijelo tom prigodom preneseno sa asiškog groblja i privremeno smješteno u donju Baziliku sv. Franje. Prilikom identifikacije Karlova tijela uzeto je njegovo srce potpuno sačuvano i koje je potom za vrijeme beatifikacije bilo izloženo kao dragocjena relikvija na oltaru prema crkvenima propisima. Karlova majka Antonija prisustvovala je otvaranju lijesa i izjavila je da ga je ponovno našla vedroga upravo onakvog kao kad se s njime oprostila: «Kad je ušao u komu načinio je prekrasan smiješak i ja sam mislila da spava. Umro je vedar.“

Kako se približavala Karlova beatifikacija asiški mjesni biskup mons. Sorrentino odredio je da se Karlovo tijelo trajno sahrani u crkvi sv. Marije Velike u Asizu koja je još zvana Svetište odreknuća, a koja je izgrađena na mjestu gdje se sv. Franjo odrekao očeva nasljedstva i potpuno posvetio Bogu.

Svečanost prijenosa njegova tijela započela je u Asizu već u petak, 5. travnja 2019. kada je Karlovo tijelo u 17 sati  u procesiji iz donje bazilike sv. Franje najprije preneseno u asišku katedralu sv. Rufina gdje je u 18 s. služena svečana sv. misa koju je predvodio mons. Renato Boccardo, predsjednik umbrijske biskupske konferencije u koncelebraciji s ostalim biskupima iz regije. Nakon sv. mise mladi su od 21 sat pa nadalje organizirali cijelonoćno molitveno bdijenje uz Karlov lijes.

Sutradan, 6. travnja svečana procesija s Karlovim lijesom krenula je u 16 sati iz asiške katedrale sv. Rufina prema crkvi sv. Marija Velike – Svetištu odreknuća gdje je asiški biskup mons. Domenico Sorrentino predvodio svečanu pogrebno sv. misu nakon koje je Karlovo tijelo uz pogrebni obred položeno u novu umjetnički građenu grobnicu (artistico monumento funebre) za koju je nacrt načinio  Eraldo Marini, a izradio ju je Alfio Barabani. Grobni spomenik ima stakleni prednji dio kroz koji se može vidjeti Karlovo neraspadnuto tijelu obučeno u trenerku i traperice sukladno odijelu koje je nosio tijekom kratkoga života kao i svi njegovi vršnjaci tinejdžeri.

Svečanost prijenosa Karlova tijela na njegovo trajno počivalište u crkvu sv. Marije Velike završilo je sutradan u nedjelju 7. ožujka svečanom sv. misom koju je predvodio predsjednik talijanske biskupske konferencije Kardinal Gualtiero Bassetti.

Relikvijar u kojem se čuva srce bl. Karla