S ORLOVIMA U VISINE
tjelesno-duhovni razvoj po uzoru na bl. Ivana Merza

2023. godine navršava se 100. godina od osnutka Hrvatskog orlovskog saveza. To je bila katolička organizacija za mušku mladež koja je osnovana 1923. Zahvaljujući izvrsnom odgojnom programu postupno se razvila u najbrojniju i najsnažniju katoličku odgojnu organizaciju za hrvatsku mladež iz koje su proizašli brojni zauzeti katolički laici i intelektualci. Suosnivač ove organizacije bio je blaženi Ivan Merz, najveći apostol hrvatske mladeži u 20. stoljeću u našoj domovini. Ova 100. obljetnica svečano će biti proslavljena raznim manifestacijama, a vrhunac će biti 1. prosinca kada će u Zagrebu biti održan Međunarodni znanstveni simpozij o Hrvatskom orlovskom savezu i njegovoj ulozi u hrvatskom društvu i u Crkvi u Hrvata.

U spomen na osnivanje ove organizacije od prije 100 godina, namjera je oživjeti i obnoviti one ideje i onaj program koji je nadahnjivao stotine i tisuće hrvatskih katoličkih mladića da su kasnije postali vrijedni javni djelatnici u hrvatskom društvu čijemu su razvoju pridonosili svojim odgojem koji su primili u Hrvatskom orlovskom savezu kojemu je bl. Ivan Merz bio idejni vođa.

Dodatni poticaj i nadahnuće za pokretanje i ostvarenje ove inicijative imamo u pozivu i ohrabrenju što ga je Papa Ivan Pavao II. izrekao u propovjedi na beatifikaciji Ivana Merza 2003. u Banjoj Luci:

„Kristovo svjetlo blista u Ivanu Merza. Njega vam dajem danas kao svjedoka Kristova i zaštitnika, i suputnika na putu u vašoj povijesti. On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima svjetovnjacima. Ime Ivana Merza bilo je za cijeli jedan naraštaj mladih katolika program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas.“

Potaknuti ovim Papinim riječima želimo upoznati bogatu duhovnu baštinu koju nam je bl. Ivan Merza ostavio primjerom svoga svetačkog života i u svojim brojnim spisima koji su nedavno objavljeni u sedam svezaka. Ta će njegova duhovna baština biti temelj našega udruživanja i djelovanja.

Program aktivnosti i djelovanja  koji se sastoji od dva dijela: 1. Tjelovježbene aktivnosti, 2. Duhovno-intelektualna izobrazba.1.     FIZIČKO OSNAŽIVANJE KROZ TJELOVJEŽBENU AKTIVNOST

U jednom od svojih brojnih spisa o važnosti fizičke kulture, bl. Ivan Merz je zapisao i ovu rečenicu:
„Snagu tijela i njegovu ljepotu ne preziremo jer su tjelesna snaga i ljepota znamen duševne snage i ljepote“
Konkretna fizička aktivnost u praksi sastojat će se u treninzima koje će voditi stručnjaci iz područja kineziologije.


2.     DUHOVNO – INTELEKTUALNA FORMACIJA

Za sve sudionike programa dva puta mjesečno organizirat će se predavanje kako bismo bolje upoznali našu katoličku vjeru i po njoj mogli savjesnije živjeti. U predavanjima će se među ostalim izlagati  kako opravdati svoju vjeru razlozima i kako vrijednosno pozicionirati suvremene ideološke pojave koje nisu u skladu s naravnim razumom kojega je Bog darovao svakome čovjeku.
Predavanja će nastojati dati odgovore na suvremene izazove mladoga čovjeka, među ostalim bit će teme iz financijske pismenosti, kako donositi dobre odluke, kako postaviti zdrave granice u privatnom i poslovnom životu i slično.
Sudionici će zajednički sudjelovati na molitvenim i liturgijskim slavljima, a na raspolaganju je i duhovnik.

1. UVODNI SUSRET PROGRAMA “S ORLOVIMA U VISINE!”(7.10.2023.)

2. PREDAVANJE: IVAN MERZ I ORLOVSKA TJELOVJEŽBA, pred.: doc. dr. sc. Saša Ceraj (11.10.2023.)

3. TJELOVJEŽBA U PRIRODI, voditelj: prof. cin. Ignacije Valečić (18.10.2023.)

4. PREDAVANJE: USPIO U ŽIVOTU – PRIKAZ USPJEHA BL. IVANA MERZA U ŽIVOTU I DJELOVANJU, pred.: prof. dr. sc. pater Božidar Nagy, Postulator kauze bl. Ivana Merza (25.10.2023.)

5. TJELOVJEŽBA-INICIJALNO TESTIRANJE, voditelj: prof. cin. Ignacije Valečić (28.10.2023.)

6. TJELOVJEŽBA-HRVANJE, voditelji: prof. cin. Ignacije Valečić i prof. cin. Boris Bobok (4.11.2023.)

7. PREDAVANJE: MUŠKARAC U DUHU I TIJELU (STARI I NOVI ADAM, SAMSON, NEHEMIJA, SLIJEPAC IZ BETSAIDE), pred.: doc. dr. sc. o. Niko Bilić, SJ. (7.11.2023.)

8. TJELOVJEŽBA-ISPRAVNO IZVOĐENJE VJEŽBI I IGRA S LOPTOM, voditelj: prof. cin. Ignacije Valečić (11.11.2023.)

9. TJELOVJEŽBA U PRIRODI, voditelj: prof. cin. Ignacije Valečić (15.10.2023.)

10. POSJET MUZEJU BL. IVANA MERZA (18.11.2023.)

11. PREDAVANJE: MUŠKARAC U DUHU I TIJELU (GIDEON, ILIJA, UZETI KOGA SU ČETVORICA DONIJELA PRED ISUSA), pred.: doc. dr. sc. o. Niko Bilić, SJ. (21.11.2023.)

12. SVETKOVINA KRISTA KRALJA – SV. MISA ZA ČLANOVE PROGRAMA S ORLOVIMA U VISINE (26.11.2023.)

13. S ORLOVIMA U VISINE – PO PRVI PUTA U ŠKOLI “DR. IVAN MERZ” (29.11.2023.)

14. PREDAVANJE: KRŠĆANSTVO I BLAŽENI IVAN MERZ NA FILIPINIMA, pred.: dr. sc. Dave Dela Cruz, vicepostulator kauze Ivana Merza na Filipinima. (21.11.2023.)

15. PREDAVANJE: LIBERALIZAM NEKAD I DANAS – UTJECAJ ORLOVSTVA, pred.: dr. sc. PETAR BILOBRK (19.12.2023.)

16. PREDAVANJE: NARAV I POZIV ŽENE – MUDROST EDITH STEIN ZA NAŠE VRIJEME, pred.: s. MARINA KOSINA, karmelićanka (17.1.2024.)

‘SORLUVIS’ – RADNA AKCIJA NA SLJEMENU