“PUT K SUNCU” – Što je to?

“Put k Suncu” – opširniji prikaz  (Microsoft Word .doc)

“Put k Suncu” – skraćeni prikaz za škole i učenike (Microsoft Word .doc)

Blaženi Ivan Merz otišao je s ovoga svijeta u vječni život 10. svibnja 1928. g. Umro je u 32. godini života u bolnici u Zagrebu, (ul. Račkoga br. 4)  čija je zgrada postala škola koja sada nosi po njemu ime. Umirući prikazao je svoj život kao žrtvu Bogu za hrvatsku mladež. Predstavnici mladeži kojoj je posvetio svoj život donijeli su mu na grob vijenac s bijelom svilenom vrpcom na kojoj su zlatnim slovim napisane ove riječi:

„HVALA TI ORLE KRISTOV ŠTO SI NAM POKAZAO PUT K SUNCU“.

Ova je vrpca ostala do danas sačuvana i nalazi se u Muzeju bl. Ivana Merza u Zagrebu.

A što je taj „Put k Suncu“, u čemu se on sastojao da je bio tako privlačan, te su već za njegova života, a napose nakon njegove smrti mnogi mladi i odrasli išli tim putom i slijedili ga?

Taj je put bio i jest jedan

STIL I NAČIN ŽIVOTAKOJI VODI DO USPJEHA
NA OVOM I NA DRUGOM SVIJETU!

Svaki mladi čovjek želi ostvariti uspjeh u životu. I bl. Ivan je to želio i uspio je to ostvariti. Njegov put do uspjeha vodio je preko ostvarenja trajnih životnih vrijednosti, do punine i sreće. Uspjeh koji je Ivan postigao nije bio trenutačan, prolazan; bio je to uspjeh koji ima trajnu vrijednost, i na ovoj zemlji ali i na drugom svijetu.

Blaženoga Ivana i njegov svetački lik, te način njegova života, pa sve ono što je napisao i ostavio nam kao duhovnu baštinu, kardinal Franjo Kuharić nazvao je „putokaz suvremenom naraštaju“.  Ovu duhovnu baštinu bl. Ivana Merza i njegov put rasporedili smo na dvanaest dijelova kako bismo lakše mogli uočiti i ići istim putom do onoga uspješnog cilja koji je on postigao.

 1. TRAŽENJE ISTINE I SMISLA ŽIVOTA
 2. ISUS KATOLIČKE VJERE
 3. KROZ DUHOVNI ŽIVOT DO POBJEDE
 4. LJUBAV I ČISTOĆA
 5. MOLITVA
 6. ISPOVIJED – PRIČEST
 7. CRKVA- PAPA – RIM
 8. MARIJA
 9. APOSTOL
 10. LJUBAV  PREMA  BLIŽNJEMU  I  DOMOVINI
 11. ŽIVOT NIJE UŽIVANJE NEGO ŽRTVA
 12. BEATIFIKACIJA – ZEMALJSKO I NEBESKO SLAVLJE. IME BL. IVANA – PROGRAM ŽIVOTA I RADA