OSNOVNA ŠKOLA "DR. IVAN MERZ" Zagreb

Zgrada današnje Osnovne škole „Dr. Ivan Merz“ u Zagrebu, izgrađena je 1901. godine. Iste godine u njoj su smještene dvije škole Dječačka i Djevojačka pučka škola. I danas se mogu vidjeti natpisi „Djevojčice“ i „Dječaci“ iznad dva ulaza u školu s današnje dvorišne strane. Tijekom Prvoga svjetskoga rata i nakon njega zgrada škole postala je bolnica i to je ostala sve do 1930. god. Za vrijeme dok je bila bolnica u njoj se liječio i potom umro 10. svibnja 1928. g. dr. Ivan Merz, danas Blaženik Katoličke Crkve. To je bio razlog zašto je škola s demokratskim promjenama u domovini dobila po njemu ime 1995. g.. U istoj školi od 1935. do 1945. radila je kao profesorica i službenica Božja Marica Stanković, bliska suradnica bl. Ivana Merza u odgojnom radu među katoličkom mladeži. I za nju je 2006. godine pokrenut postupak za proglašenje blaženom i svetom.

Činjenica je da je ovu zgradu škole i njezine prostore u izvjesnom smislu posvetio blaženi Ivan Merz svojom svetačkom smrću. Ležeći na samrti prikazao Bogu svoj život kao žrtvu za hrvatsku mladež. Znade se točno gdje je bila njegova bolnička soba i mjesto gdje je bio krevet na kojem je umro: soba je bila na prvom katu iznad ulaza nad kojim stoji natpis „Djevojčice“, a krevet se nalazio u desnom kutu sobe do prozora. (Na slici gore križićem je označen prozor bolničke sobe u kojoj je bl. Ivan Merz umro.)

Vid Vučak, akademski kipar, autor biste Ivana Merza. To mu je ujedno i prvi umjetnički rad koji je javno izložen.

Bista bl. Ivana Merza u dvorištu Osnovne škole koja po njemu nosi ime.

Uprava škole obilježila je u svojim prostorima raznim vanjskim obilježjima spomen na bl. Ivana Merza i na njegovu svetačku smrt. Osim natpisa izvana i unutar škole, 2007. godine postavljena je u dvorištu ispred škole i bista bl. Ivana Merza, rad mladog akademskog kipara Vida Vučaka.

Da bi se što više očuvao spomen i slijedila duhovna poruka bl. Ivana Merza uprava škole je u suradnji s Udrugom „Put k Suncu“ i Postulaturom Ivana Merza pokrenula projekt „Put k Suncu“ među mladima za upoznavanje lika i djela bl. Ivana Merza. Nekoliko fotografija koje dolje donosimo ilustriraju nazočnost bl. Ivana Merza u ovoj Osnovnoj školi koja po njemu nosi ime.

Ostalo o školi može se naći na ovoj Internet-adresi:

http://www.os-imerz-zg.skole.hr/skola

Proslava Dana škole 10. svibnja 2007. koji je ujedno i crkveni blagdan bl. Ivana Merza koji je toga dana otišao u Vječni život.

Svečano otkrivanje biste bl. Ivana Merza za Dan škole 10. V. 2007.g.

Ravnatelj škole prof. Zvonko Piljek govori na svečanosti otkrivanja biste bl. Ivana Merza.