Put k Suncu 2012. godine

8. veljače 2021.

III. PUT K SUNCU

OBAVIJEST I POZIV NA III. PUT K SUNCU
LITERARNI RADOVI UČENIKA
LIKOVNA OSTVARENJA UČENIKA
GALERIJA FOTOGRAFIJA III. PUTA K SUNCU

U subotu, 5. svibnja 2012. u školi “Dr. Ivan Merz” u Zagrebu, po treći puta je održano Međunarodno natjecanje za učenike osnovnih škola u okviru projekta PUT K SUNCU. Projektu je cilj upoznavanje lika, djela i poruke blaženoga Ivana Merza, te promicanje vjerskih, moralnih, duhovnih i humanih vrijednosti koje je on živio i ostvarivao. Natjecanje je organizirala Osnovna škola „Dr. Ivana Merza“ zajedno s Udrugom “Put k Suncu” i Postulaturom bl. Ivana Merza. Za pokretanje i ostvarivanje ovoga projekta dao je odobrenje Gradski ured grada Zagreba i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Bl. Ivan Merz i Kristov Namjesnik u Rimu – Papa“. Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 120 učenika osnovnih škola iz Hrvatske i Zapadne Hercegovine, a natjecanje je obuhvaćalo četiri kategorije: 1. Literarni sastavak na zadanu temu. 2. Multimedijski računalni prikaz iste teme. 3. Likovni prikaz bl. Ivana i Pape. 5. Sportsko natjecanje u košarci.

Na početku otvorenja programa sve nazočne pozdravio je ravnatelj škole prof. Zvonko Piljek i objasnio je smisao cilj i značenje ovoga projetka koji se ostvaruje kroz natjecanja u raznim kategorijama. Nakon njega je kratko pozdravio sve nazočne o. Božidar Nagy, postulator bl. Ivana Merza te je objasnio povezanost ovoga projekta s bl. Ivanom Merzom. Naglasio je posebno činjenicu da se natjecanje održava u zgradi škole, koja je nekad bila bolnica i u kojoj je bl. Ivan proveo dva posljednje tjedna svoga života te odatle otišao u vječni život.

Postulator bl. Ivana Merza, o. Božidar Nagy u svome je kratkom pozdravnom govoru naglasio važnost i smisao cijele manifestacije koja se održava već po drugi puta. Cilj je ovoga projekta da se mladi upoznaju s bl. Ivanom, s njegovom porukom, s njime se sprijatelje i usvoje i ostvaruju njegove ideje koje vode prema uspjehu i na ovom i na drugom svijetu.

Potom je otpjevana himna natjecanja za koju je ove godine izabrana pjesma „Hvala ti, Orle Kristov“. Riječi i glazbu napisao je Don Ivan Šutalo iz Mostara a prvi puta je pjesmu izveo mostarski dječji zbor „Leptiri“ na beatifikaciji bl. Ivana Merza u Banjoj Luci 2003. g. Ova je pjesma nastala u prvoj domovini bl. Ivana, Bosni i Hercegovini gdje je on rođen i čije riječi i glazba dočaravaju njegovu poruku i za naše vrijeme, kao i za ovaj projekt koji se održava njemu u spomen svake godine.

Nakon programa otvorenja u dvorištu škole uzvanici i voditelji skupina okupili su se u prostoriji na 1. katu (učionica br. 8) u kojoj je nekada bila bolnička soba gdje je bl. Ivan umro 10. svibnja 1928. Mjesto gdje je bio bolnički krevet s kojega je bl. Ivan  otišao u vječni život za ovu prigodu posebno je bilo uređeno i  ukrašeno cvijećem i zapaljenom svijećom. Upravo zbog toga što je bl. Ivan obilježio ovo mjesto svojom svetačkom smrću, 1993. ova je škola dobila ime po njemu.

Naslov „Put k Suncu“ kojim je nazvan ovaj natjecateljski projekt uzet je iz poznate izreke s vrpce vijenca što su mladi prijatelji i sljedbenici postavili na grob svoga uzora, bl. Ivana Merza još 1929. g. a u kojoj su kratko saželi cijeli njegov život i poslanje. Ta vrpca s natpisom i danas se čuva u njegovom muzeju u Zagrebu. Natpis u cijelosti glasi: „Hvala ti, orle Kristov, što si nam pokazao Put k Suncu“ tj. put k Isusu Kristu, suncu našega života.

Na završetku natjecanja pobjednicima su dodijeljene nagrade: pehari, te pohvalnice i zahvalnice.

I organizatori i sudionici ove manifestacije, kojoj je krajnji cilj bilo upoznavanje bl. Ivana Merza i usvajanje vrijednosti koje je on živio i promicao, bili su veoma zadovoljni uspjehom ovoga natjecanja i cijele manifestacije koja će se i u buduće organizirati svake godine.

POBJEDNICI  U NATJECANJU TREĆEG  „PUTA K SUNCU“  2012.

1. LITERARNI RADOVI

Prvo mjesto: Matea Pejaković, OŠ Voltino, Zagreb.

2. LIKOVNI RADOVI

Prvo mjesto: Zlatko Tole, OŠ Biograci, Ljuti Dolac, BiH
Drugo mjesto: Karla Domitrović, OŠ Luka – Sesvete
Treće mjesto dijele: Tomislav Majić, OŠ Luka Sesvete i Bruno Prostran, OŠ Ivana Gundulića, Zagreb

3. MULTIMEDIJALNA RAČUNALNA PREZENTACIJA

Prvo mjesto:   Marija Dražić i Zrinka Rihtarić, OŠ Ivana Gundulića, Zagreb

4. SPORTSKO NATJECANJE

Košarka – Dječaci:
Prvo mjesto: OŠ Biograci, Široki Brijeg – BiH
Drugo mjesto: OŠ Remete, Zagreb
Treće mjesto: OŠ „Dr. Ivan Merz“ Zagreb

Košarka – Djevojčice:
Prvo mjesto: OŠ Remete, Zagreb
Drugo mjesto: OŠ Biograci, Široki Brijeg – BiH